Το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» οργανώνουν και λειτουργούν από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020, το Δι-ιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) με τίτλο «Τεχνητή Νοημοσύνη» (Artificial Intelligence).
Η αλματώδης εξέλιξη της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης έχει διαμορφώσει παγκοσμίως κατάλληλες συνθήκες και ιδιαίτερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Για αυτόν τον λόγο, η μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας είναι η ύπαρξη όγκου δεδομένων που μπορεί να αξιοποιηθεί αλλά δεν είναι γνωστό το «πώς» μπορεί αυτό να επιτευχθεί αποτελεσματικά. Η Τεχνητή Νοημοσύνη προωθεί ώριμες μεθόδους που ενδεχομένως επιλύουν πραγματικά προβλήματα της καθημερινής μας ζωής. Ωστόσο, δεν πρέπει να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η χρήση ΤΝ μπορεί να δημιουργήσει ταυτόχρονα πολλά και κρίσιμα προβλήματα στην ανθρωπότητα, ειδικά εάν αναπτυχθεί και διατεθεί με πλημμελή τρόπο.
Στόχος του προγράμματος
Δεδομένων λοιπών των επιστημονικών συνθηκών, των ιδιαίτερων ευκαιριών και των δυνατοτήτων της τεχνολογίας που αναπτύσσεται στο πλαίσιο της Τεχνητής Νοημοσύνης, καθώς και της διεθνούς ανάγκης κάλυψης θέσεων εργασίας στον τομέα αυτόν, το παρόν Δι-ιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών αποσκοπεί στο να προσδώσει την απαραίτητη γνώση και τις ικανότητες στις φοιτήτριες και στους φοιτητές του, ώστε να:
- αξιοποιούν υπάρχουσες τεχνικές και να αναπτύσσουν νέες/καινοτόμες τεχνικές και μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης,
- να αναγνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν,
- να κατανοούν και να αναγνωρίζουν τα όρια και τους περιορισμούς χρήσης των τεχνικών και των μεθόδων σε σχέση πάντοτε με τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπισθούν,
μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων ηθικής και χρηστής διαχείρισης της τεχνολογίας, προάγοντας την επιστήμη για την ωφέλεια του ανθρώπου.
Μαθήματα Προγράμματος Σπουδών
Το Π.Μ.Σ. έχει διάρκεια τριών (3) ακαδημαϊκών εξαμήνων, δηλαδή (δυο (2) ακαδημαϊκών εξαμήνων παρακολούθησης μεταπτυχιακών μαθημάτων και ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου εκπόνησης μεταπτυχιακής διατριβής. Οι θεματικές ενότητες που διαπραγματεύεται είναι οι εξής:
– Αναπαράσταση γνώσης και συλλογιστική
– Ευφυείς Πράκτορες και Πολυπρακτορικά Συστήματα
– Ηθική και Αξιόπιστη Τεχνητή Νοημοσύνη: Θεωρητικές Προσεγγίσεις & Πρακτικές Εφαρμογές
– Θεμελιώδεις γνώσεις για την Τεχνητή Νοημοσύνη
– Εφαρμογές Τεχνητής Νοημοσύνης
– Κλιμακώσιμες Μέθοδοι Τεχνητής Νοημοσύνης
– Μηχανική Μάθηση σε Πολυμεσικά Δεδομένα
– Ρομποτικά Συστήματα και Εφαρμογές
– Μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία
Περισσότερες πληροφορίες για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα καθώς και τη δυνατότητα υποβολής αίτησης συμμετοχής σε αυτό, μπορεί να βρείτε στις διευθύνσεις: https://www.ds.unipi.gr/courses/artificial-intelligence/ και https://msc-ai.iit.demokritos.gr/.
© Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων/ Πανεπιστήμιο Πειραιώς & © ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος