Το πρόγραμμα «Rails Girls» είναι ένα διήμερο δωρεάν εργαστήριο που απευθύνεται σε γυναίκες με ελάχιστη έως καθόλου εμπειρία στον τομέα του προγραμματισμού και της τεχνολογίας. Στόχος του προγράμματος είναι η εισροή όσο το δυνατόν περισσότερων γυναικών σε έναν παραδοσιακά ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο.
Το πρόγραμμα ολοκλήρωσε το 2022 την 14η έκδοσή του στη Σόφια. Η Βουλγαρία προσάρμοσε αυτή τη διεθνή πρωτοβουλία στα δεδομένα της χώρας και υλοποιεί το πρόγραμμα «Rails Girls» για 14 συναπτά έτη. Η δράση αυτή βοήθησε σημαντικά το «ψηφιακό» οικοσύστημα της χώρας.
Ιστορικό και στόχοι
Το πρόγραμμα μέσω μίας επιτυχημένης προσέγγισης και κατάρτισης, έχει καταφέρει να ανοίξει τις πύλες του προγραμματισμού και της τεχνολογίας σε πολλές γυναίκες, οι οποίες αρχικά δίσταζαν να το δοκιμάσουν. Το πρόγραμμα «Rails Girls» προωθεί, κατά κύριο λόγο, 3 από τους 4 πυλώνες της Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και τις Θέσεις Εργασίας, δίνοντας έμφαση στις ψηφιακές δεξιότητες για όλες τις γυναίκες, όπου παρατηρείται υπέρμετρη μειοψηφία. Η δράση εστιάζει σημαντικά στην εκπαίδευση, στηρίζοντας σθεναρά τη διδασκαλία και τον εκπαιδευτικό μετασχηματισμό στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων, δημιουργώντας, με τον τρόπο αυτό, ένα ευνοϊκό περιβάλλον για την ένταξη και δραστηριοποίηση των γυναικών στο «ψηφιακό» οικοσύστημα.
Μικρότερη έμφαση δίδεται στις ψηφιακές δεξιότητες του εργατικού δυναμικού και των επαγγελματιών ΤΠΕ, καθώς η συγκεκριμένη καλή πρακτική αφορά άτομα που δεν διαθέτουν εμπειρία στον τομέα αυτό. Ωστόσο, καθώς ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη όλο και περισσότερων ανθρώπων σε αυτόν τον τομέα, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό, μακροπρόθεσμα, στην ανάπτυξη και τη διεύρυνση του οικοσυστήματος των ψηφιακών δεξιοτήτων στη χώρα όπου εφαρμόζεται.
Παρά τις πρόσφατες αλλαγές πολιτικής, τόσο στο επίπεδο της χώρας όσο και στο επίπεδο της Ε.Ε., εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη απόκλιση ως προς τα ποσοστά συμμετοχής των ανδρών και των γυναικών σε ορισμένους τομείς. Λόγω της ταχύτατης ανάπτυξης της τεχνολογίας και του τομέα του προγραμματισμού, θα πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των γυναικών, όχι μόνο για λόγους ισότητας των φύλων, αλλά επειδή συμβάλει και στη μεγαλύτερη στελέχωση του τομέα και εν τέλει στην διεύρυνση του τομέα αυτού και στη δημιουργία νέων ευκαιριών στο «ψηφιακό» οικοσύστημα.
Γιατί συνιστά καλή πρακτική;
Η πρωτοβουλία θεωρείται επιτυχημένη, κατά βάση, λόγω της προσέγγισης που εφαρμόζει, καθώς οι συμμετέχουσες εντάσσονται σε ένα φιλικό περιβάλλον που τις εμπνέει και παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες εντός του προγράμματος, με αποτέλεσμα να προσελκύει όλο και περισσότερες γυναίκες. Ένα από τα μεγαλύτερα ατού του προγράμματος είναι η διάρκεια του, καθώς οι συμμετέχουσες δεν χρειάζεται να εγγραφούν σε ένα μάθημα που διαρκεί μήνες, αλλά αντίθετα να αφιερώσουν ένα μικρό μέρος του χρόνου τους και να δώσουν την ευκαιρία σε μια νέα δραστηριότητα που πάντα ήθελαν να δοκιμάσουν.
Το πρόγραμμα μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιήσει 14 διοργανώσεις στη Σόφια, την πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, 2 στη Βάρνα, 1 στο Μπουργκάς και 1 στη Βράτσα. Το πρόγραμμα έχει διαφημιστεί αρκετά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο, παρέχοντας πολλές πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή του. Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας δεν είναι η διεξαγωγή ενός αναλυτικού μαθήματος στον προγραμματισμό, αλλά να χρησιμεύσει ως το πρώτο σκαλοπάτι, ώστε οι γυναίκες που ενδιαφέρονται για το «ψηφιακό» οικοσύστημα να μπορέσουν να αποκτήσουν μία καλύτερη προοπτική και να εισέλθουν στον τομέα του προγραμματισμού.
Αναδημοσίευση κειμένου: Rails Girls – Bulgaria
Digital Skills & Jobs Platform, created by Galina Valentinova Misheva
Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση