Λογότυπα του διαγωνισμού, του διοργανωτή και του στρατηγικού συνεργάτη

Με όχημα τον συγκεκριμένο διαγωνισμό, επιδιώκεται η εισαγωγή της εκπαιδευτικής ρομποτικής, καθώς και της ευρύτερης μεθοδολογίας STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics), στο επίσημο εκπαιδευτικό σύστημα. Συνολικά ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός στηρίζει το STEM ως μεθοδολογία για την υποχρεωτική εκπαίδευση και καθορίζει τους τρόπους με τους οποίους οι μαθητές θα αποκτήσουν τις δεξιότητες του 21ου αιώνα.

Όραμα του διαγωνισμού είναι να αποτελέσει ένα κάλεσμα προς την εκπαιδευτική κοινότητα από το Νηπιαγωγείο έως και το Γυμνάσιο προκειμένου να ανταποκριθεί στη σύγκλιση της Ελλάδας με τις ανεπτυγμένες τεχνολογικά χώρες. Αποτελεί έναν μοναδικό τρόπο για να κατανοήσουν οι μαθητές τις φυσικές επιστήμες, τον προγραμματισμό και τους αυτοματισμούς. Ταυτόχρονα, μαθαίνουν να σκέφτονται ως μηχανικοί και να αναπτύξουν την ικανότητά τους στην επίλυση προβλημάτων και να διευρύνουν τη δημιουργικότητά τους. Εξερευνώντας αυτές τις δεξιότητες με τρόπο πρακτικό και συμμετοχικό, τα παιδιά εφοδιάζονται με πολύτιμες γνώσεις που τους είναι απαραίτητες σήμερα αλλά και για το μέλλον, όποια επιλογή σταδιοδρομίας κι αν ακολουθήσουν.

Απευθύνεται σε μαθητές όλων των σχολικών βαθμίδων από όλη την Ελλάδα και για τον λόγο αυτόν για κάθε βαθμίδα τίθενται διαφορετικοί εκπαιδευτικοί στόχοι, κι ως εκ τούτου διαφορετικές διαγωνιστικές κατηγορίες και διαγωνιστικά κριτήρια.

Η διαδικασία του διαγωνισμού

Αρχικά, κάθε χρόνο ανακοινώνεται το βασικό θέμα του διαγωνισμού για το οποίο οι διαγωνιζόμενοι μέσω συνεργασίας καλούνται να επινοήσουν βιώσιμες λύσεις όπως η διαχείριση της θάλασσας της Μεσογείου ως πηγή ζωής (2024), η δημιουργία έξυπνων πόλεων (2023), η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής (2022), άνθρωποι, δίκτυα και τεχνητή νοημοσύνη (2021) και άλλα πολλά!

Η διαγωνιστική διαδικασία διεξάγεται σε περιφερειακό επίπεδο (Α΄φάση) ενώ οι νικητήριες ομάδες ανά περιφέρεια συμμετέχουν στον τελικό διαγωνισμό (Β΄φάση). Παράλληλα, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, διεξάγονται δωρεάν εξ αποστάσεως σεμινάρια κατάρτισης των προπονητών των ομάδων που θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Διοργανώνεται εδώ και δέκα χρόνια από τον WRO Hellas με Στρατηγικό Συνεργάτη την COSMOTE.

Κατά την προετοιμασία τους για τον διαγωνισμό οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών -προπονητών τους:

  • Σχηματίζουν ομάδες (teamwork)
  • Μελετούν τη σχετική βιβλιογραφία και πειραματίζονται (critical thinking)
  • Εξερευνούν την επιστήμη της μηχανικής (engineer thinking)
  • Εντοπίζουν προκλήσεις  και προτείνουν λύσεις (problem solving)

Γιατί αποτελεί καλή πρακτική;

Εδώ και μία δεκαετία ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής προσέφερε στα παιδιά την ευκαιρία να μελετήσουν, να αναπτύξουν ψηφιακές λύσεις, να εξελιχθούν και να επιλύσουν διάφορα ζητήματα κοινωνικού ενδιαφέροντος. Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν συμμετάσχει περισσότεροι από 53.000 μαθητές, έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 15.800 δάσκαλοι και καθηγητές και έχουν δοθεί δωρεάν περισσότερα από 1.100 πακέτα εκπαιδευτικού εξοπλισμού. Συνολικά οι άμεσοι και έμμεσοι ωφελούμενοι των δράσεων υπολογίζονται σε 330.000.

Οι χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν κάθε χρόνο συμμετέχουν σε αυτή τη δεκαετή γιορτή της τεχνολογίας και της εκπαίδευσης είχαν τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τις φυσικές επιστήμες, τους αυτοματισμούς, να σκεφτούν ως μηχανικοί και να εργαστούν ομαδικά. Η νέα γενιά μαθητών αποδεικνύει στην πράξη ότι κατέχει την τεχνογνωσία και την όρεξη να συμβάλει με το δικό της αποτύπωμα, τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής όσο και στην αξιοποίηση της τεχνολογίας STEM και την ανάπτυξη καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων.

Οργανισμός
Έναρξη
01/01/2014T00:00:00
Λήξη
30/06/2024T00:00:00
Ομάδα-στόχος
  • Ψηφιακές δεξιότητες στην εκπαίδευση
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ρομποτική (Robotics)
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Βιομηχανία - Τομέας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
  • Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) (λοιπές υποκατηγορίες)
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία
Είδος χρηματοδότησης
  • Δημόσια χρηματοδότηση
Διαβάσετε περισσότερα