Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της Αυστρίας (2023), το 63% του πληθυσμού της χώρας, ηλικίας 16 έως 74 ετών, διαθέτει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Το επίπεδο των ψηφιακών δεξιοτήτων ποικίλει μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων, με το ποσοστό των ατόμων με απολυτήριο υποχρεωτικής εκπαίδευσης που δεν διαθέτουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες να ανέρχεται στο 60%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ατόμων με απολυτήριο γυμνασίου ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να ανέρχεται στο 20%. Επίσης, η ηλικία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Συγκεκριμένα, περίπου το 20% των νέων ηλικίας 16 έως 24 ετών στερούνται βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ στα άτομα ηλικίας 65 έως 74 ετών το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 60%.

Στόχος της πρωτοβουλίας «Ψηφιακές δεξιότητες για όλους» ήταν η αντιμετώπιση του χάσματος στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων, προσφέροντας δωρεάν εργαστήρια σε ολόκληρη την Αυστρία από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο του 2023 και καθιστώντας τα προσβάσιμα σε άτομα με χαμηλό εισόδημα, περιορισμένη εκπαίδευση ή υπό κοινωνική απομόνωση. Μέσω διαδραστικών και πρακτικών εφαρμογών, η πρωτοβουλία επεδίωξε να ενδυναμώσει τους συμμετέχοντες, να ενισχύσει την αυτοεκτίμησή τους και να προωθήσει πρακτικές για τη διά βίου μάθηση. 

Γνωριμία με την πρωτοβουλία

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία και τον παράγοντα της κοινωνικής συμμετοχής, επιλέχθηκαν 3 βασικές θεματικές: ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ασφαλής χρήση ψηφιακών μέσων για γονείς και εφήβους και ψηφιακή εκπαίδευση για την τρίτη ηλικία. Το Γραφείο Ψηφιακών Δεξιοτήτων απηύθυνε πρόσκληση χρηματοδότησης προς εκπαιδευτικούς παρόχους για τη διοργάνωση και διεξαγωγή εργαστηρίων, στην οποία ανταποκρίθηκαν πολυάριθμα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με συνολικά 753 εργαστήρια  (καθένα εκ των οποίων πραγματοποίησε 2 – 3 ενότητες διάρκειας 50 λεπτών), που διοργανώθηκαν από 35 εκπαιδευτικούς παρόχους, για 8.544 συμμετέχοντες σε 209 δήμους. 

Τόσο κατά τη διάρκεια, όσο και μετά την ολοκλήρωση των εργαστηρίων πραγματοποιήθηκε εξωτερική αξιολόγηση. Τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα για τους εκπαιδευομένους ήταν να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση, να κατανοήσουν την τεχνολογία και να χρησιμοποιήσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές σε βασικό επίπεδο, να εξοικειωθούν με τις υφιστάμενες δομές υποστήριξης σε περίπτωση ανάγκης, να συνδεθούν με αντίστοιχες ομάδες σε παρόμοιες καταστάσεις και να συνεχίσουν την ενασχόληση με τον ψηφιακό κόσμο. Η ιδέα για τα εργαστήρια βασίζεται στους εξής 4 πυλώνες:

  1. Παρακολούθηση των εργαστηρίων από τους συμμετέχοντες από όπου βρίσκονται, σε αγροτικές και προσβάσιμες περιοχές, και σε ώρες που διευκολύνουν τους ίδιους.
  2. Σχεδιασμός και προώθηση ενός αριθμού εργαστηρίων αποκλειστικά σχεδιασμένα για συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, όπως οι ηλικιωμένοι. 
  3. Εστίαση σε σημαντικούς τομείς, όπως η ασφάλεια, που απαιτείται για τη συμμετοχή στην κοινωνία όπου το επίπεδο των δεξιοτήτων είναι χαμηλό.
  4. Έμφαση στις ανάγκες και τις επιθυμίες των συμμετεχόντων, ώστε να αποκτήσουν κίνητρα για συνεχή μάθηση, έναντι της αυστηρής τήρησης πλάνων διδασκαλίας.

Βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας «Ψηφιακές δεξιότητες για όλους»

Οι βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας είναι:

  1. Να προσανατολίσει τους συμμετέχοντες σε μία θεματική βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων και να παρακινήσει τους πολίτες ώστε συνεχίσουν την επιμόρφωσή τους. Οι συμμετέχοντες ξεκινούν με μία εισαγωγική εκπαίδευση όπου ενημερώνονται για τους υποστηρικτικούς πόρους, αντιμετωπίζουν το φόβο τους μέσω μιας ήπιας προσέγγισης, αλλά και με την υποστήριξη από αντίστοιχες ομάδες και ξεκινούν το ταξίδι της δια βίου μάθησης τους με την επίτευξη των πρώτων, μικρών, αλλά άμεσων στόχων κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
  2. Να ενεργοποιήσει και να υποστηρίξει ένα δίκτυο εκπαίδευσης ενηλίκων στην Αυστρία. Στόχος της χρηματοδότησης ήταν η αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών και η ενίσχυσή τους, ώστε να αναπτυχθούν περαιτέρω βιώσιμες διαδικασίες και η συνεργασία με τους υφιστάμενους παρόχους.

Τρέχοντα ορόσημα της πρωτοβουλίας

Εντός τριών μηνών από την έναρξη της πρωτοβουλίας «Ψηφιακές δεξιότητες για όλους», επιτεύχθηκαν σημαντικοί στόχοι για την προώθηση της ψηφιακής ένταξης και ενδυνάμωσης στην Αυστρία. Με 753 εργαστήρια που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα, στα οποία συμμετείχαν 8.544 συμμετέχοντες και 35 εκπαιδευτικοί φορείς, η πρωτοβουλία πέτυχε περισσότερα από τα όσα αρχικά είχαν προβλεφθεί.  

Πραγματοποιήθηκαν λεπτομερείς αξιολογήσεις εστιάζοντας στη συμμετοχή στα εργαστήρια, την πολυμορφία των συμμετεχόντων, την ικανοποίηση και τον αντίκτυπο στη βελτίωση των βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων αυτών επιβεβαιώνουν ότι, σε σύντομο χρονικό διάστημα, επιτεύχθηκαν οι δύο βασικοί στόχοι της πρωτοβουλίας, ήτοι η ενθάρρυνση για συνεχή εκπαίδευση μεταξύ των συμμετεχόντων και η υποστήριξη αυτών για να αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στις ψηφιακές δεξιότητες, καθώς και η ενίσχυση των δικτύων εκπαίδευσης ενηλίκων και η ενθάρρυνση της συνεργασίας στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων. Χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό ερευνητικών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένων συνεντεύξεων και ερευνών, η πρωτοβουλία απέκτησε πολύτιμο υλικό σχετικά με την αποτελεσματικότητά της και τους τομείς που χρήζουν βελτίωσης.

Αναδημοσίευση κειμένου:  Digital Skills for All

Digital Skills & Jobs Platform, created by Laia Güell Paule 

 Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Οργανισμός
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Χώρα
  • Αυστρία
Βιομηχανία - Τομέας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
  • Προσωπικές Δεξιότητες και ανάπτυξη
  • Εργασιακές δεξιότητες
Ομάδα-στόχος
  • Ψηφιακές δεξιότητες για όλους
Είδος χρηματοδότησης
  • Δημόσια χρηματοδότηση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία
Έναρξη
14/06/2024T00:00:00
Λήξη
31/12/2024T00:00:00
Διαβάσετε περισσότερα