Η ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας παρέχει ανάλυση της προόδου της ΕΕ όσον αφορά στους στόχους και τους στόχους του προγράμματος πολιτικής για την ψηφιακή δεκαετία για το 2030. Η έκθεση για την κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας του 2024 αναφέρει σαφώς ότι απαιτείται επείγουσα και συντονισμένη δράση για την επιτάχυνση της προόδου προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ψηφιακής δεκαετίας. Η έκθεση διερευνά την πρόοδο του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΕ σε 4 βασικούς τομείς: ψηφιακές υποδομές, ψηφιακές δεξιότητες, ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων.

Αρχικά, η έκθεση εξετάζει τις ψηφιακές υποδομές και τις επιχειρήσεις και τη συμβολή τους στην οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής, κυρίαρχης και ανθεκτικής Ευρώπης. Όσον αφορά στις ψηφιακές υποδομές, η έκθεση τονίζει την ανάγκη να θέσουν τα κράτη μέλη σε εφαρμογή δράσεις για την προώθηση της υιοθέτησης της χρήσης  gigabit από τους τελικούς χρήστες, και στο πλαίσιο της συνδετικότητάς τους, των στρατηγικών του διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) και της τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ), να στηρίξουν την ανάπτυξη ασφαλών και βιώσιμων κόμβων αιχμής. Επί του παρόντος, έχουν αναπτυχθεί μόνο 1.186 από τους στοχευόμενους 10,000 κόμβους.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η πρόοδος όσον αφορά στην υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης και της ανάλυσης δεδομένων μέσω της πολυσύχναστης ανάλυσης είναι βραδύτερη από ό,τι αναμενόταν. Ενώ η Ψηφιακή Δεκαετία έχει ως στόχο το 75 % των επιχειρήσεων να υιοθετήσουν τεχνητή νοημοσύνη έως το 2030, μόνο το 11 % των επιχειρήσεων το έχουν υλοποιήσει επί του παρόντος. Ως εκ τούτου, η έκθεση παροτρύνει τα κράτη μέλη να στηρίξουν τις ΜμΕ στην υιοθέτηση ψηφιακών εργαλείων (ιδίως υπολογιστικού νέφους, ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης) και να διαφοροποιήσουν το οικοσύστημα των επενδύσεων σε νεοφυείς επιχειρήσεις, προκειμένου να επιταχυνθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τις επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια, η έκθεση εξετάζει τις ψηφιακές δεξιότητες και τις δημόσιες υπηρεσίες. Επί του παρόντος στην Ευρώπη, μόνο το 69 % των ατόμων έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες και μόνο 9,8 εκατομμύρια άτομα απασχολούνται ως ειδικοί ΤΠΕ. Στόχος της Ψηφιακής Δεκαετίας είναι να έχει το 80 % των ατόμων με βασικές ψηφιακές δεξιότητες και 20 εκατομμύρια ειδικούς ΤΠΕ έως το 2030. Για την αντιμετώπιση του υφιστάμενου χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων, τα κράτη μέλη θα πρέπει να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις στην ψηφιακή εκπαίδευση και δεξιότητες, με ιδιαίτερη έμφαση στην πρώιμη έκθεση των νέων στους τομείς STEM, ιδίως των κοριτσιών, και να προωθήσουν τη διά βίου μάθηση στον τομέα των ΤΠΕ. Ενώ η ΕΕ είναι πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων της σχετικά με τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό χάσμα προς κάλυψη. Η έκθεση τονίζει επίσης την ανάγκη να αναπτύξουν τα κράτη μέλη περιπτώσεις πρακτικής χρήσης για να διευκολύνουν τη χρήση του πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ τόσο για τους χρήστες όσο και για τους παρόχους υπηρεσιών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να ληφθούν επενδυτικά και ρυθμιστικά μέτρα για τη διασφάλιση ασφαλών, διαλειτουργικών και προσβάσιμων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρία.

Μια πιο προσεκτική ματιά στα κράτη μέλη: Εθνικοί στρατηγικοί χάρτες πορείας

Πρόκειται για το πρώτο έτος κατά το οποίο η έκθεση για την κατάσταση της ψηφιακής δεκαετίας αξιολογεί επίσης τους εθνικούς στρατηγικούς χάρτες πορείας για την ψηφιακή δεκαετία που εγκρίθηκαν από τα κράτη μέλη το 2023. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δημιουργήσει ειδικές ανά χώρα σελίδες που εξετάζουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί προς την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας. Κάθε σελίδα γεγονότων παρέχει πλεονεκτήματα και τομείς προόδου, καθώς και αδυναμίες και τομείς που επιδέχονται βελτίωση. Στο πλαίσιο αυτό, παρέχεται ο στρατηγικός χάρτης πορείας και ειδικές συστάσεις ανά χώρα. Εκτός από τις συστάσεις ανά χώρα  η Επιτροπή συνέστησε  οριζόντια σε όλα τα κράτη μέλη να αναλάβουν δράση στους ακόλουθους τομείς: υποδομές συνδεσιμότητας, κυβερνοασφάλεια, βιωσιμότητα, λύσεις υπολογιστικού νέφους και χάρτες πορείας (εφαρμογή της Διακήρυξης για τα ψηφιακά δικαιώματα και αρχές). Ως απάντηση σε αυτό, τα κράτη μέλη πρέπει έως τον Δεκέμβριο του 2024 να επανεξετάσουν και να προσαρμόσουν τους εθνικούς χάρτες πορείας τους. 

Αναδημοσίευση κειμένου: New Report on the Digital Decade (DESI) 2024Digital Skills & Jobs Platform, created by Juliette Chalant Devlesaver

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Digital skill level
  • Basic
  • Intermediate
  • Advanced
  • Digital Expert
Digital technology / specialisation
  • Artificial Intelligence
  • Cybersecurity
  • Internet of Things
  • 5G
  • Digital skills
Country
  • European Union
Industry - Field of Education and Training
  • Generic programmes and qualifications not elsewhere classified
Publication type
  • Factsheet
  • Report
Target audience
  • Digital skills for the labour force.
  • Digital skills for ICT professionals and other digital experts.
  • Digital skills in education.
  • Digital skills for all
Type of initiative
  • EU institutional initiative
Διαβάσετε περισσότερα