Περιγραφή της δράσης

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) αποτελεί την εθνική διαδικτυακή υποδομή για την παροχή υπηρεσιών διαδικτύου και επικοινωνίας στην εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας. Το ΠΣΔ είναι το επίσημο εθνικό δίκτυο και ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου για όλες τις εκπαιδευτικές και διοικητικές μονάδες που υπάγονται στο Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, συμπεριλαμβανομένων και των μονάδων της αλλοδαπής.

Έχει αναπτυχθεί με σκοπό να παρέχει υψηλής ποιότητας τεχνολογικές υπηρεσίες σε όλα τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, διασυνδέοντας ηλεκτρονικά και με ασφάλεια την εκπαιδευτική κοινότητα και καλύπτοντας τις ανάγκες της σύγχρονης εκπαιδευτικής διαδικασίας μέσω της πρόσβασης σε ψηφιακά εργαλεία και υπηρεσίες που διευκολύνουν τη διδασκαλία και τη μάθηση. Παρέχει ένα πλήθος υπηρεσιών, όπως πρόσβαση στο διαδίκτυο, φιλοξενία ιστοσελίδων, πλατφόρμες ηλεκτρονικής μάθησης, εργαλεία συνεργασίας και ψηφιακή υποστήριξη, ενισχύοντας έτσι την εκπαιδευτική διαδικασία και διευκολύνοντας την επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών, μαθητών και γονέων. Παράλληλα, οι πληροφορίες που παρέχονται μέσω των υπηρεσιών του είναι αξιόπιστες και επαληθεύσιμες, ενώ υπάρχει διαρκής ενημέρωση και αναβάθμιση των υπηρεσιών με βάση τις ανάγκες των χρηστών.Η συνεχής εξέλιξη της τεχνολογίας και η αυξανόμενη ανάγκη για ψηφιακές λύσεις στην εκπαίδευση καθιστούν το ΠΣΔ αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής υποδομής.

Σήμερα το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο διασυνδέει συνολικά 16.221 μονάδες, εκ των οποίων 14.504 είναι σχολικές μονάδες(δημόσιες και ιδιωτικές) της Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, 151 διοικητικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσηςκαι 1.013 άλλες δομές, όπως τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (ΓΑΚ), Περιβαλλοντικά Κέντρα Εκπαίδευσης (ΠΕΚ) και άλλες υποστηρικτικές δομές.

Σύνοψη των παρεχόμενων υπηρεσιών του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου

  1. Υπηρεσίες Διαδικτύου και Δικτύωσης
    • Σύνδεση στο ΠΣΔ: Παρέχει ευρυζωνική πρόσβαση στο διαδίκτυο για σχολικές μονάδες και διοικητικές υπηρεσίες.
    • Ασφαλής Πρόσβαση στο Διαδίκτυο: Εξασφάλιση ασφαλούς πλοήγησης και ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
    • Φιλοξενία Ιστοτόπων: Φιλοξενία και διαχείριση ιστοσελίδων και ονομάτων χώρου για σχολεία, με υπηρεσίες Web Analytics.
  2. Διαχείριση, πιστοποίησηκαι υποστήριξη χρηστών
    • Δημιουργία και διαχείριση λογαριασμών για σχολεία, εκπαιδευτικούς και μαθητές, με υποστήριξη ανάκτησης πρόσβασης.
    • Παροχή βοήθειας και πληροφοριών μέσω της κεντρικής πύλης του ΠΣΔ και της υπηρεσίας Help-Desk
  3. Επικοινωνία και Συνεργασία
    • Παροχή πλατφορμών για κοινότητες, ιστολόγια, σχολικά περιοδικά και διαμοιρασμό αρχείων.
    • Παροχή λογαριασμών email, εργαλείων συνεργασίας και διαχείριση λιστών email.
    • Υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Μάθηση: Υποστήριξη τηλεδιασκέψεων, ηλεκτρονικής διδασκαλίας, και πρακτικής εκπαίδευσης καθηγητών.
    • Υπηρεσίες Πολυμέσων: Δημιουργία και διαχείριση πολυμεσικού υλικού, ζωντανές μεταδόσεις και παρουσιάσεις.
  4. Υποστηρικτικές Υπηρεσίες: Διαχείριση ταυτότητας χρηστών, παροχή ψηφιακών πιστοποιητικών και τεχνική υποστήριξη μέσω απομακρυσμένης πρόσβασης.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο σε αριθμούς

Το ΠΣΔ εξυπηρετεί αυτή τη στιγμή πάνω από 1.318.107 άτομα με προσωποποιημένη πρόσβαση, τα οποία περιλαμβάνουν:

  • 137.640 εν ενεργεία εκπαιδευτικούς
  • Πάνω από 1.000.000 μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • 4.193 άτομα διοικητικό προσωπικό
  • 50.779 μη ενεργούς εκπαιδευτικούς, όπως συνταξιούχους και πρώην εκπαιδευτικούς

Οι υποδομές του ΠΣΔ εξυπηρετούν συγκεκριμένα:

  • 9.298 δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • 1.012 ιδιωτικά σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • 3.673 δημόσια σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • 248 ιδιωτικά σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • 273 μονάδες Μεταδευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • 58 διοικητικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
  • 60 διοικητικές μονάδες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
  • 14 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης
  • 288 υποστηρικτικές δομές
  • 725 άλλες δομές, όπως ΓΑΚ, ΠΕΚ, ΚΠΕ κ.λπ.

Το σύνολο των λογαριασμών στο ΠΣΔ ανέρχεται σε 1.346.450. Από αυτούς, 28.343 λογαριασμοί χρησιμοποιούνται για τις ανάγκες των μονάδων, ενώ οι 1.318.107 είναι προσωπικοί λογαριασμοί που αφορούν εκπαιδευτικούς, μαθητές, διοικητικό προσωπικό και μη ενεργούς εκπαιδευτικούς. (Ενημέρωση στατιστικών: 12/08/2024 ).

Προτεραιότητα η ασφάλεια στο διαδίκτυο

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) αναλαμβάνει μια σειρά από δράσεις και πρωτοβουλίες για την προώθηση ενός δημιουργικού και ασφαλούς διαδικτύου για την εκπαιδευτική κοινότητα στην Ελλάδα. Αυτές οι δράσεις αποσκοπούν στην ενίσχυση της ψηφιακής παιδείας, της ασφάλειας και της υπεύθυνης χρήσης του διαδικτύου από μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Μεταξύ των δράσεων και πρωτοβουλιών συγκαταλέγονται εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες για την ψηφιακή ασφάλεια, καμπάνιες ευαισθητοποίησης, δημιουργία και διάθεση εκπαιδευτικού υλικού, υποστήριξη της δημιουργικής χρήσης των ψηφιακών τεχνολογιών κ.α. Ενδεικτικές δράσεις είναι:

  • 1999: Ξεκίνησε η υπηρεσία ελέγχου περιεχομένου στο διαδίκτυο, η οποία συνεχώς αναβαθμίζεται για την εξασφάλιση ασφαλούς περιήγησης για τους μαθητές.
  • 2009: Δημιουργία του ενημερωτικού κόμβου “Ασφάλεια στο Διαδίκτυο” (http://internet-safety.sch.gr) για παροχή εκπαιδευτικού υλικού και ενημέρωσης σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς.
  • 2011: Ξεκινάει η παροχή webinars μέσω της ενότητας “Ψηφιακή Ασφάλεια” του eTwinning, με στόχο την υποστήριξη σχολείων για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
  • 2014: Συμμετοχή στην πρωτοβουλία Web WeWant, με την προσαρμογή της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου για μαθητές Γυμνασίων, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και τη διερεύνηση των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο.
  • 2017: Διοργάνωση διαδικτυακών μαθημάτων eTwinning, όπως το «Δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο», και συμμετοχή στο συνέδριο “LearningtoThink in a Digital Society” με συμμετοχή εκπαιδευτικών από την ΕΕ.

Ολοκληρωμένες δράσεις:

  1. eSafetyLabel+: Become the nexteSafetyChampion (2017-2019): Ως συντονιστής εταίρος στο πλαίσιο του Erasmus+ (KA2), το ΠΣΔ συνέβαλε στην προώθηση της ανταλλαγής γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών για την ψηφιακή ασφάλεια σε σχολεία. Συνολικά 341 ελληνικά σχολεία έλαβαν την ετικέτα ψηφιακής ασφάλειας.
  2. EduWeb (2016-2018): Σκοπός του έργου ήταν η ενίσχυση της συνεργασίας για την καταπολέμηση του ψηφιακού αποκλεισμού των ενηλίκων, με τους μαθητές να λειτουργούν ως εκπαιδευτές των ψηφιακά αναλφάβητων μελών των οικογενειών τους.
  3. Σύνδεση με Σύνεση (2015-2016): Σε συνεργασία με το Safer Internet, η δράση αυτή εκπαίδευσε 38.319 μαθητές και 318 εκπαιδευτικούς στην ορθή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου.
  4. Δίκτυο Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Φαινομένων Σχολικής Βίας και Εκφοβισμού (2014-2015): Περίπου 16.000 εκπαιδευτικοί επιμορφώθηκαν για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτυακού εκφοβισμού (cyberbullying).
  5. Καλέστε έναν Ειδικό για το Ασφαλές Διαδίκτυο (2015): Δράση που έδινε τη δυνατότητα στα σχολεία να καλέσουν ειδικούς για την ενημέρωση και εκπαίδευση της σχολικής κοινότητας σχετικά με την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.
  6. ΣΤΗΡΙΖΩ (2012-2015): Εκπαίδευση περισσότερων από 2.500 εκπαιδευτικών πληροφορικής για την ασφαλή και δημιουργική χρήση του διαδικτύου μέσω της πράξης ΣΤΗΡΙΖΩ στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Γιατί συνιστά Καλή Πρακτική ;

Το ΠΣΔ αποτελεί μια ιδιαίτερα επιτυχημένη και καθιερωμένη καλή πρακτική στον τομέα της ψηφιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, και αυτό μπορεί να τεκμηριωθεί με διάφορους τρόπους:

  1. Ευρεία Διάχυση και Κάλυψη: Με την εξυπηρέτηση 16.221 μονάδων και την προσωποποιημένη πρόσβαση για πάνω από 1,3 εκατομμύρια χρήστες, το ΠΣΔ έχει καταφέρει να καλύψει σχεδόν το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας στην Ελλάδα.
  2. Υποστήριξη Εξ αποστάσεως Εκπαίδευσης: Το ΠΣΔ παρέχει κρίσιμες υπηρεσίες ηλεκτρονικής μάθησης που έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής εκπαίδευσης. Ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, οι υπηρεσίες αυτές απέδειξαν την αξία τους, διασφαλίζοντας τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
  3. Μείωση Ανισοτήτων: Ο αντίκτυπος του ΠΣΔ είναι εκτεταμένος, καθώς προσφέρει ψηφιακή υποδομή σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Έχει διευκολύνει την πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό, τη συνεργασία μεταξύ εκπαιδευτικών και τη συμμετοχή των μαθητών σε ψηφιακά προγράμματα. Έχει επίσης συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων στην πρόσβαση σε εκπαιδευτικούς πόρους.
  4. Ασφάλεια και Προστασία Δεδομένων: Με τη διαχείριση περισσότερων από 10.000.000 επιθέσεων κακόβουλου λογισμικού και την εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων ασφάλειας, το ΠΣΔ διασφαλίζει την ασφάλεια των δεδομένων και την προστασία των χρηστών του.
  5. Βιωσιμότητα και Ανάπτυξη: Το ΠΣΔ χρηματοδοτείται από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, κάτι που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξή του. Η συνεχής αναβάθμιση των υπηρεσιών του και η ευελιξία του να προσαρμόζεται στις νέες τεχνολογικές απαιτήσεις αποδεικνύουν τη μακροχρόνια επιτυχία του.
  6. Προώθηση της Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Μέσω των υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που προσφέρει, το ΠΣΔ προωθεί τη διαφάνεια και την αποτελεσματική διοίκηση, διευκολύνοντας την αλληλεπίδραση μεταξύ των εκπαιδευτικών φορέων και του Υπουργείου.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο αποτελεί ένα πρότυπο ψηφιακής υποδομής για την εκπαίδευση, προσφέροντας αξιόπιστες και ασφαλείς υπηρεσίες σε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες σε όλη τη χώρα. Με τη σταθερή του παρουσία και τη συνεχή εξέλιξη, το ΠΣΔ είναι ένα ζωντανό παράδειγμα καλής πρακτικής που μπορεί να αποτελέσει οδηγό και για άλλες χώρες ή εκπαιδευτικούς οργανισμούς που επιθυμούν να αναπτύξουν παρόμοιες πρωτοβουλίες. Η επιτυχία του ΠΣΔ οφείλεται στην ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογικών λύσεων, στην ασφάλεια των δεδομένων και στη διαρκή υποστήριξη των χρηστών του.

Organization
Start date
03/09/2012T00:00:00
End date
04/09/2034T00:00:00
Target audience
  • Digital skills in education.
  • Digital skills for all
Digital technology / specialisation
  • Digital skills
Digital skill level
  • Basic
  • Intermediate
  • Advanced
Country
  • Greece
Industry - Field of Education and Training
  • Education not further defined
  • Education science
  • Training for pre-school teachers
  • Education not elsewhere classified
  • Teacher training with subject specialisation
Type of initiative
  • National initiative
Type of Funding
  • Public
Διαβάσετε περισσότερα