Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) μπορεί να επηρεάσει την εργασία ή τη ζωή μας; Θέλετε να μάθετε περισσότερα για το τι πραγματικά σημαίνει ΤΝ – και πώς δημιουργείται; Θέλετε να κατανοήσετε πώς η ΤΝ θα αναπτυχθεί και θα μας επηρεάσει τα επόμενα χρόνια; Η σειρά διαδικτυακών μαθημάτων «ElementsofAI» μας εισάγει στη σκέψη και την αντίληψη της Τεχνητής Νοημοσύνης, ώστε να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί, ποιές είναι οι εφαρμογές της, πώς μπορεί να διαμορφώσει το μέλλον των προϊόντων και των υπηρεσιών, τι ευκαιρίες δημιουργεί και ποιές προκλήσεις φέρνει στη ζωή μας.  

Η σειρά διαδικτυακών μαθημάτων «Elements of AI», https://nationaldigitalacademy.gov.gr/texnologies-aixmhs-6/stoixeia-texnhths-nohmosynhs-279 διατίθεται δωρεάν και απευθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν και να κατανοήσουν τα στοιχειώδη για την ΤΝ και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να την αξιοποιήσουμε. Πρόκειται για ασύγχρονο μάθημα (μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει με το δικό του ρυθμό), το οποίο χωρίζεται σε δύο ενότητες:  

Η πρώτη μας εισάγει στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης απαντώντας στο ερώτημα: «Πώς η τεχνητή νοημοσύνη επηρεάζει τη ζωή μας, διερευνώντας τί είναι και τι δεν είναι δυνατόν να κάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη και

Η δεύτερη ενότητα, πιο εξειδικευμένη, πραγματεύεται τις μεθοδολογίες και διαδικασίες (όπως για παράδειγμα η χρήση αλγορίθμων, στοιχείων μηχανικής μάθησης και νευρωνικών δικτύων) που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για την ανάπτυξη εφαρμογών ΤΝ (η γνώση βασικών αρχών προγραμματισμού Python, χωρίς ωστόσο να είναι απαραίτητο,  βοηθά στην μεγαλύτερη κατανόηση των θεμάτων που πραγματεύεται αυτή η ενότητα).

Κάθε κεφάλαιο περιλαμβάνει κείμενα, εικόνες, ασκήσεις κατανόησης και αυτοαξιολόγησης, καθώς και πρόσθετο υλικό για περαιτέρω εμβάθυνση. Για την παρακολούθηση των μαθημάτων δεν απαιτούνται περίπλοκα μαθηματικά ή γνώσεις προγραμματισμού.

Η σειρά διαδικτυακών μαθημάτων “Elements of AI” διαμορφώθηκε  από το Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι και  τη Φινλανδική εταιρία τεχνολογίας Reactor, με τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης της Φινλανδίας στο πλαίσιο της Φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διατίθεται στο ελληνικό κοινό από την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στο πλαίσιο της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, ενώ η μετάφρασή στα ελληνικά (Α ενότητα) παρέχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τη γλωσσική επιμέλεια του μαθήματος (Α ενότητα) ανέλαβε η Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το μάθημα θα φιλοξενείται στην Ψηφιακή Ακαδημία Πολιτών έως τις 30 Ιουνίου 2021.

Μέχρι σήμερα τα διαδικτυακά μαθήματα “Elements of AI”  έχουν παρακολουθήσει περισσότεροι από 650.000 πολίτες από 170 χώρες. Αξίζει να σημειωθεί πως το 40% των συμμετεχόντων στον κύκλο μαθημάτων είναι γυναίκες, ποσοστό υπερδιπλάσιο του μέσου όρου συμμετοχής σε κύκλους μαθημάτων στην επιστήμη των υπολογιστών.

Το μάθημα είναι διαθέσιμο στα ελληνικά στον παρακάτω σύνδεσμο: https://nationaldigitalacademy.gov.gr/texnologies-aixmhs-6/stoixeia-texnhths-nohmosynhs-279

Digital technology / specialisation
  • Digital skills
Digital skill level
  • Basic
  • Intermediate
  • Digital Expert
  • Advanced
Country
  • Greece
Type of initiative
  • National initiative