Με θέμα τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων, δημοσιεύτηκε το πρώτο τεύχος του Δελτίου του Παρατηρητηρίου Μεταρρυθμίσεων του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Πιο συγκεκριμένα αναγνωρίζει ότι η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών για τον μετασχηματισμό επιχειρήσεων και υπηρεσιών έχει αναδειχθεί στα πρόσφατα χρόνια ως μία από τις βασικές προτεραιότητες πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ). Η επίτευξη της ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό βασίζεται σε ένα πλάνο μεταρρυθμίσεων και ευρείας κλίμακας επενδύσεων όπως η Ψηφιακή Δεκαετία , που θα υποστηρίζεται από πολύ σημαντικά κονδύλια, τα οποία θα διατεθούν από την ΕΕ για τον σκοπό αυτό.

Στην Ελλάδα οι αναγκαίες για τη χώρα μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις προγραμματίζονται στη βάση της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού 2020-2025, μίας δομημένης εθνικής στρατηγικής η οποία εναρμονίζεται με το παραπάνω ευρωπαϊκό πλαίσιο πολιτικής με ορίζοντα μέχρι το έτος 2025. Η στρατηγική αυτή υποστηρίζεται από σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία που διαθέτει για τον σκοπό αυτό η ΕΕ, όπως το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» 2021-2027 και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας διακρίνονται στις εξής τέσσερις επιμέρους κατηγορίες:
• ανάπτυξη των ψηφιακών υποδομών και τεχνολογιών πολύ υψηλής χωρητικότητας,
• την προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων,
• τις ψηφιακές δεξιότητες και
• την ψηφιοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης

Ειδικά για τις ψηφιακές δεξιότητες, η αναβάθμιση τους χαρακτηρίζεται ως πολυσύνθετος στόχος, η επίτευξη του οποίου απαιτεί συνεργασία τόσο σε διακρατικό επίπεδο όσο και μεταξύ των εγχώριων φορέων και οργανισμών του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, των κοινωνικών εταίρων κλπ. Με βάση τη στρατηγική ανάπτυξη της Ελλάδας, οι αρμόδιοι φορείς της χώρας βρίσκονται σε μία κοινή πορεία για την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων στο σύνολο της κοινωνίας, την εναρμόνιση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε όλες τις βαθμίδες, την εκπαίδευση των πολιτών, την αξιοποίηση των προγραμμάτων και ευκαιριών δια βίου μάθησης, την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων στο Δημόσιο, την αντιμετώπιση των αναντιστοιχιών μεταξύ δεξιοτήτων και αναγκών της αγοράς εργασίας και την υποβοήθηση των συνεργασιών μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Τέλος, σημαντικές προτεραιότητες στο πλαίσιο της στρατηγικής αυτής αποτελούν η αναβάθμιση των προγραμμάτων ψηφιακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η ενδυνάμωση της Εθνικής Ακαδημίας Ψηφιακών Ικανοτήτων και η ενίσχυση της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση.

Αναδημοσιεύση μέρους του Δελτίου. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον ιστοτοπο του ΚΕΠΕ.

Digital technology / specialisation
  • Digital skills
Digital skill level
  • Basic
  • Intermediate
  • Advanced
  • Digital Expert
Country
  • Greece
Type of initiative
  • National initiative