Προβολή της Ακαδημίας Κυβερνοδεξιοτήτων με υπότιτλο «Η απάντηση της ΕΕ στο χάσμα ταλέντων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας»

Η πρόσφατα δημοσιευθείσα έρευνα του Ευρωβαρόμετρου επισημαίνει την αυξανόμενη έλλειψη δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας την ανάληψη άμεσης δράσης για την αύξηση του αριθμού των ειδικευμένων επαγγελματιών στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και την αύξηση της ευαισθητοποίησης του προσωπικού των εταιρειών σε ολόκληρη την ΕΕ σχετικά με την κυβερνοασφάλεια.

Η έρευνα ευθυγραμμίζεται με τα πρόσφατα πορίσματα της έκθεσης με ανάλυση των προοπτικών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA), στην οποία επισημαίνεται ότι το χάσμα δεξιοτήτων στον κυβερνοχώρο αποτελεί σημαντικό παράγοντα, ο οποίος συμβάλλει στην αύξηση των κυβερνοαπειλών. Οι κυβερνοαπειλές αυτές ενέχουν σημαντικούς κινδύνους για τη λειτουργία των δικτύων και των πληροφοριακών συστημάτων καθώς και για τη συνολική ακεραιότητα της Ενιαίας Αγοράς.

Βασικά ευρήματα της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τις δεξιότητες για την κυβερνοασφάλεια

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου ανέδειξε αρκετές κρίσιμες πληροφορίες:

  • Ανεπάρκειες στην ευαισθητοποίηση και στην κατάρτιση: Παρόλο που το 71% των εταιρειών αναγνωρίζουν ότι αποτελεί υψηλή προτεραιότητα η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το 74% των εταιριών δεν έχει πραγματοποιήσει προγράμματα κατάρτισης ή ευαισθητοποίησης για τους υπαλλήλους τους. Επίσης ένα εκπληκτικό 68% των εταιρειών πιστεύει ότι δεν απαιτείται κκατάρτιση, το 16% αγνοεί τις ευκαιρίες κατάρτισης, ενώ ένα 8% αναφέρει δημοσιονομικούς περιορισμούς.
  • Προκλήσεις στις προσλήψεις: Περισσότερες από τις μισές εταιρείες που αναζητούν επαγγελματίες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας αντιμετωπίζουν δυσκολίες, κυρίως λόγω της έλλειψης ειδικευμένων υποψηφίων (45%), των γενικών ελλείψεων υποψηφίων (44%), της έλλειψης ευαισθητοποίησης (22%) και των δημοσιονομικών περιορισμών (16%).
  • Ελλείψεις στα προσόντα και στις πιστοποιήσεις: Ένα σημαντικό 76% των εργαζομένων σε ρόλους κυβερνοασφάλειας δεν διαθέτουν επίσημα προσόντα ή πιστοποιημένη κατάρτιση. Επιπλέον, το 34 % μεταπήδησε από ρόλους εκτός κυβερνοχώρου στις θέσεις αυτές, ενώ το 57 % ανέλαβε αρμοδιότητες κυβερνοασφάλειας επιπλέον των υφιστάμενων καθηκόντων του.
  • Διαφορετικότητα και Συμπερίληψη: Ενώ το 70 % των ερωτηθέντων αναγνωρίζουν τη σημασία της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στην κυβερνοασφάλεια, το 53 % των εταιρειών ανέφεραν ότι οι γυναίκες δεν έχουν αναλάβει ρόλους σχετικούς με την κυβερνοασφάλεια. Παρόλα αυτά, περίπου τα δύο τρίτα συμφωνούν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να ενθαρρύνονται να επιδιώξουν θέσεις στον κυβερνοχώρο.

Ενίσχυση των δεξιοτήτων κυβερνοασφάλειας: η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Ανταποκρινόμενη σε αυτές τις προκλήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εντείνει τις προσπάθειες για την αύξηση της ευαισθητοποίησης και της προβολής πρωτοβουλιών για τις δεξιότητες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, καθώς και για την αύξηση του αριθμού των ειδικευμένων επαγγελματιών. Μια βασική πρωτοβουλία είναι η Ακαδημία Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας, η οποία δρομολογήθηκε πέρυσι για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Στις 22 Μαΐου 2023, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς και ο επίτροπος κ. Thierry Breton συναντήθηκαν με ηγέτες του βιομηχανικού κλάδου αλλά και οργανώσεις, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί να παρέχουν δωρεάν κατάρτιση μέσω της Ακαδημίας. Στόχος της Ακαδημίας είναι να λειτουργήσει ως κεντρικός κόμβος για ευκαιρίες κατάρτισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενσωματώνοντας προσπάθειες από διάφορες εθνικές και ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες και προσφέροντας πληροφορίες σχετικά με τις πιστοποιήσεις κυβερνοασφάλειας.

Στο πλαίσιο αυτό, η ειδική ενότητα της Ακαδημίας Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας σχετικά με τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών προσκαλεί τις εταιρείες και τους οργανισμούς από ολόκληρη την Ευρώπη να αναλάβουν πρωτοβουλίες συμπράξεων (pledges) για την αντιμετώπιση του χάσματος δεξιοτήτων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και τη βελτίωση της ισόρροπης εκπροσώπησης των φύλων στον τομέα.

Μπορείτε να συμμετέχετε στην προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος δεξιοτήτων στον κυβερνοχώρο στην Ευρώπη: υποβάλετε την πρωτοβουλία σύμπραξής σας (pledge) και γίνετε μέλος της Ακαδημίας Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας!

Επενδύσεις και μελλοντικά σχέδια

Η Επιτροπή διέθεσε φέτος 10 εκατ. ευρώ για τη στήριξη έργων που αποσκοπούν στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης στον τομέα της κυβερνοασφάλειας για τις ΜΜΕ, τις νεοφυείς επιχειρήσεις και τον δημόσιο τομέα. Από το 2021 έχουν επενδυθεί περίπου 600 εκατ. ευρώ σε έργα και πρωτοβουλίες για τις δεξιότητες στον τομέα της κυβερνοασφάλειας, με τη στήριξη των κρατών μελών και εταίρων του ιδιωτικού τομέα. Νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης αναμένεται να ανακοινωθούν το φθινόπωρο του 2024.

Επιπλέον, το δίκτυο Women4Cyber έχει συμπεριληφθεί στην πλατφόρμα της Ακαδημίας για την καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας. Το δίκτυο αυτό, το οποίο φιλοξενείται στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Απασχόλησης (DSJP) από τον Μάρτιο του 2024, φέρνει σε επαφή γυναίκες που έχουν ειδικευθεί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας και προέρχονται από διαφορετικούς τομείς και επίπεδα εξειδίκευσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, επισκεφθείτε την Έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για τις Δεξιότητες Κυβερνοασφάλειας.

Αναδημοσίευση κειμένου: EU faces growing cybersecurity skills gap, new Eurobarometer reveals, Digital Skills & Jobs Platform, created by Laia Güell Paule

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Digital skill level
  • Basic
  • Intermediate
  • Advanced
  • Digital Expert
Digital technology / specialisation
  • Cybersecurity
Country
  • European Union
Type of initiative
  • EU institutional initiative
Διαβάσετε περισσότερα