ομαδική εικόνα ή οι Εθνικοί Συνασπισμοί, Νικητής, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ομάδα πλατφόρμας

Στις 4-5 Ιουλίου 2024, οι Βρυξέλλες με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν την 3η ετήσια συνεδρίαση των Εθνικών Συμμαχιών για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, που φιλοξενούνται από την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Ψηφιακών δεξιοτήτων και Απασχόλησης (DSJP). Περισσότεροι από 60 συμμετέχοντες από όλη την ΕΕ συμμετείχαν στην εκδήλωση για τον εορτασμό των νικητών των Ευρωπαϊκών Βραβείων Ψηφιακών Δεξιοτήτων 2024.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Εθνικές Συμμαχίες, τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Ψηφιακών Δεξιοτήτων 2024, οι νικητές των βραβείων, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλοι βασικοί παράγοντες στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας. Τη δεύτερη ημέρα, οι εκπρόσωποι των Εθνικών Συνασπισμών είχαν αρκετό χρόνο για να δικτυωθούν και να μοιραστούν ιδέες και διαφορετικές προοπτικές σχετικά με τις βασικές πτυχές του έργου τους.

Εθνικές Συμμαχίες, συγεντρωθείτε!

Η ετήσια συνεδρίαση των Εθνικών Συμμαχιών για το 2024 είχε διάφορους βασικούς στόχους. Αποσκοπούσε στην ενημέρωση των συμμετεχόντων σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Απασχόλησης. Η εκδήλωση αποτέλεσε επίσης ευκαιρία για τους Εθνικές Συμμαχίες να συνδεθούν, να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές και να συζητήσουν τις προκλήσεις, με στόχο την από κοινού ανάπτυξη λύσεων για την επίτευξη των στόχων της Ψηφιακής Δεκαετίας.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε στη διερεύνηση νέων τρόπων συμμετοχής των Εθνικών Συμμαχιών στις δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και στη συμμετοχή των εθνικών δικτύων τους σε διάφορες πρωτοβουλίες. Επιπλέον, επιδίωξε να βρει αποτελεσματικές μεθόδους για την προώθηση δραστηριοτήτων τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στην Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Απασχόλησης. Μια άλλη σημαντική πτυχή της συνάντησης ήταν η προώθηση του συνεργατικού έργου μέσω των Ομάδων Εργασίας για Ομαδική Αξιολόγηση. Αυτό έδωσε στα μέλη την ευκαιρία να παρουσιάσουν την πρόοδό τους, να συγκεντρώσουν σχόλια και να βελτιώσουν τις συνεισφορές τους.

Ένας ολόκληρος χρόνος για τις ψηφιακές δεξιότητες

Η Rehana Schwinninger-Ladak, προϊσταμένη της μονάδας «Διαδραστικές τεχνολογίες, ψηφιακές τεχνολογίες για τον πολιτισμό και την εκπαίδευση» στη Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα για την υποδοχή εκπροσώπων των Εθνικών Συμμαχιών στην 3η ετήσια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες.

Η Vitis Faure Tilgaard, υπεύθυνη πολιτικής στη DG CNECT, τόνισε τα επιτεύγματα του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων, σημειώνοντας την επιτυχία του στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις πολιτικές δεξιοτήτων και την Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Απασχόλησης. Συμμερίστηκε την άποψη ότι η Επιτροπή προβαίνει επί του παρόντος σε επανεξέταση του Σχεδίου Δράσης για την Ψηφιακή Εκπαίδευση, παρουσίασε τα συμπεράσματα της Έκθεσης για την Κατάσταση της Ψηφιακής Δεκαετίας 2024 που εγκρίθηκε πρόσφατα και έκανε λόγο για τρέχουσες και επικείμενες προσκλήσεις σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», υπό το πρίσμα της αναμενόμενης αύξησης της ζήτησης για προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Καταθέστε τώρα αίτηση για το Πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» στο πλαίσιο της 7ης πρόσκλησης υποβολής προτάσεων για προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες! Διαβάστε τις κύριες διαφάνειες που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση και δείτε το βιντεοσκοπημένο υλικό της Ημέρας Πληροφόρησης.

Η Tomislava Recheva από το European Schoolnet παρουσίασε τα βασικά επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας Ψηφιακών Δεξιοτήτων και Απασχόλησης κατά το προηγούμενο έτος. Με περισσότερους από 12.150 χρήστες, η Πλατφόρμα έχει διαδραματίσει καίριο ρόλο στην επισήμανση των κενών τόσο στις βασικές όσο και στις προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες. Βασικές βελτιώσεις, όπως το νέο Content Recommender, έχουν κάνει την εμπειρία του χρήστη πιο εξατομικευμένη και αποτελεσματική. Οι επιτυχημένες εταιρικές σχέσεις και οι εκστρατείες συμμετοχής τροφοδότησαν περαιτέρω την ανάπτυξη της Πλατφόρμας και την αυξημένη συμμετοχή των χρηστών.

Η Ιωάννα Τσότσου εξέτασε θέματα συντονισμού της επικαιρότητας, ενώ η Μara Jakobsone τόνισε τη σημασία της συνεργασίας στο πλαίσιο των Εθνικών Συμμαχιών. Οι συμμετέχοντες έλαβαν επίσης πληροφορίες από τα μέλη της κριτικής επιτροπής των Ευρωπαϊκών Βραβείων Ψηφιακών Δεξιοτήτων 2024 σχετικά με την προσέγγιση που ακολούθησαν, ενώ κατέθεσαν και τις εμπειρίες τους.

Σύντομες Ομιλίες: Καλές πρακτικές και μελλοντικές πρωτοβουλίες των Εθνικών Συμμαχιών

Για πρώτη φορά στην ετήσια συνάντηση, οι Εθνικές Συμμαχίες (NC) συμμετείχαν σε μια σύντομη συνεδρία, «Lightning Talk». Κάθε Εθνική Συμμαχία είχε 5 λεπτά για να παρουσιάσει τα κυριότερα σημεία και τα κύρια επιτεύγματά της. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε το βήμα στις Εθνικές Συμμαχίες να παρουσιάσουν τις επιτυχίες και τις καινοτόμες στρατηγικές τους, να γιορτάσουν τα επιτεύγματα και να προωθήσουν τη διασυνοριακή μάθηση, τη συνεργασία και τη μεταφορά γνώσης. Οι σύντομες αυτές ομιλίες είχαν ως στόχο οι Εθνικές Συμμαχίες αφενός να προβληματιστούν σχετικά με τις προκλήσεις του παρελθόντος και αφετέρου να μοιραστούν τα μελλοντικά τους σχέδια, ενισχύοντας την ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών.

Το διαδραστικό εργαστήριο

Μετά τις σύντομες ομιλίες, οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε ένα διαδραστικό εργαστήριο, χωρισμένο σε έξι τραπέζια με διαφορετικά θέματα.

  • Women 4 Cyber: Πώς μπορούμε να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των φύλων στον τομέα της κυβερνοασφάλειας;
  • Τεχνητή νοημοσύνη στην εκπαίδευση — προκλήσεις και λύσεις (2 ομάδες)
  • Μικρο – διαπιστευτήρια και προσωπικοί λογαριασμοί μάθησης (PLA)
  • Πώς μπορούν οι εταιρείες να αντιμετωπίσουν την έλλειψη επαγγελματιών ΤΠΕ; (2 ομάδες)

Σε κάθε ομάδα ανατέθηκε το έργο να προσδιορίσουν τις κύριες προκλήσεις που αντιμετώπισαν, να βρουν πιθανές λύσεις και να σκιαγραφήσουν συγκεκριμένες δράσεις που θα μπορούσαν να αναλάβουν για την εφαρμογή αυτών των λύσεων. Οι συντονιστές της ομάδας της Eυρωπαϊκής Πλατφόρμας διευκόλυναν τις συζητήσεις, διασφαλίζοντας ότι οι συνομιλίες παρέμειναν εντός του πλαισίου. Εν τω μεταξύ, για μεγαλύτερη σαφήνεια και οργάνωση, οι επιφορτισμένοι της ομάδας για την καταγραφή των πρακτικών τεκμηρίωσαν τα βασικά σημεία και τις ιδέες σε ένα Πίνακα Miro.

Οι Εκπρόσωποι των Εθνικών Συμμαχιών διαδραμάτισαν υποστηρικτικό ρόλο στον συντονισμό των συνεδριών και στη συνέχεια παρουσίασαν τα ευρήματα και τα αποτελέσματα σε όλους τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο, διασφαλίζοντας ότι όλοι ενημερώθηκαν και θα μπορούσαν να συμβάλουν στα επόμενα βήματα.

Οι Προτάσεις μας

Για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, είναι σημαντικό να αναλάβουν γυναίκες μέντορες, οι οποίες μπορούν να εμπνεύσουν και να καθοδηγήσουν τους μαθητές, να παρέχουν οικονομική στήριξη για να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να αναδείξουν τις ποικίλες ευκαιρίες σταδιοδρομίας στον τομέα. Περαιτέρω, η  ενίσχυση της κριτικής σκέψης και η ενσωμάτωση της ΤΝ στην εκπαίδευση θα πρέπει να περιλαμβάνει όχι μόνο την επίδειξη των οφελών της ΤΝ για τους εκπαιδευτικούς, αλλά και τη δημιουργία ομάδων εργασίας για τον καθορισμό προτύπων δεδομένων υψηλής ποιότητας. Αυτό μπορεί να συμπληρωθεί με την παροχή κατάρτισης για την ενσωμάτωση της ΤΝ στις παραδοσιακές μεθόδους διδασκαλίας. Επίσης, τα μικρο-διαπιστευτήρια μπορούν να προωθηθούν μέσω σαφών κατευθυντήριων γραμμών, εθνικών συμβόλων και εργαστηρίων ενδιαφερόμενων μερών για τη διασφάλιση καλύτερης αναγνώρισης και κατανόησης.

Τέλος, για την ανάπτυξη δεξιοτήτων ΤΠΕ, η νομοθεσία σε επίπεδο ΕΕ θα πρέπει να στηρίζει τις ψηφιακές υποδομές και την έρευνα, παράλληλα με την ενίσχυση της ελκυστικότητας των τομέων STEM μέσω της παιγνιδοποίησης και των ευέλικτων συνθηκών εργασίας. Η προσφορά πρακτικών μαθημάτων και η προώθηση ισχυρών εταιρικών σχέσεων μεταξύ πανεπιστημίων, παρόχων κατάρτισης και εταιρειών ΤΠ μπορούν να υποστηρίξουν περαιτέρω αυτόν τον στόχο. Επιπλέον, η αναγνώριση μη τυπικών προσόντων, όπως οι πιστοποιήσεις βάσει εμπειρίας, και η ευθυγράμμιση των εθνικών πλαισίων με τα πρότυπα της ΕΕ μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τις διαδικασίες πρόσληψης και την επαγγελματική κινητικότητα στον τομέα.

Εθνικές Συμμαχίες και συνεδρίαση δικτύωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Τη 2η ημέρα της ετήσιας συνεδρίασης, στις 5 Ιουλίου, εκπρόσωποι των Εθνικών Συμμαχιών συγκεντρώθηκαν μαζί με τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια συνεδρίαση δικτύωσης. Τα βασικά σημεία της συζήτησης ήταν τα εξής: Ρόλος και αναγνώριση των Εθνικών Συμμαχιών σε επίπεδο κρατών μελών και ΕΕ, Δραστηριότητες για την ανάπτυξη δικτύων DSJP των Εθνικών Συμμαχιών, Προτάσεις για τη χρηματοδότηση ψηφιακών δεξιοτήτων, υποβολή εκθέσεων και ανταλλαγή πληροφοριών σε επίπεδο ΕΕ.

Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν στην Ετήσια Συνάντηση των Εθνικών Συμμαχιών για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση στις Βρυξέλλες. Μαζί, κάνουμε μεγάλα βήματα στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων σε ολόκληρη την ΕΕ και ανυπομονούμε να συνεχίσουμε αυτό το σημαντικό έργο!

Αναδημοσίευση κειμένου: Highlights from the Annual meeting of the National Coalitions for Digital Skills and Jobs, Digital Skills & Jobs Platform, created by Ginevra Santini

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Digital skill level
  • Basic
  • Intermediate
  • Advanced
  • Digital Expert
Digital technology / specialisation
  • Artificial Intelligence
  • Cybersecurity
  • Internet of Things
  • Big Data
  • Blockchain
  • Robotics
  • Augmented Reality
  • Virtual Reality
  • High Performance Computing
  • Machine Learning
  • Cloud Computing
  • 5G
  • Telecommunications
  • WiFi
  • Quantum Computing
  • Software
  • Mobile Application Development
  • Web Development
  • Microelectronics
  • Digital skills
Country
  • European Union
Type of initiative
  • EU institutional initiative
Διαβάσετε περισσότερα