22/10/2024 00:00:00 - 23/10/2024 00:00:00



Για 7η συνεχή χρονιά, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ), ως κόμβος του EIT Health για την Ελλάδα, διοργανώνει τις Ημέρες Καινοτομίας (i-Days) από τις 22 έως τις 23 Οκτωβρίου 2024 στο Παλαιό Χημείο (Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής), με την υποστήριξη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Ομάδες φοιτητών (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες) εκπαιδεύονται στην ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών στους τομείς της υγείας και της τεχνολογίας deep tech. Οι φοιτητές καλούνται να επιλύσουν πραγματικά προβλήματα και προκλήσεις, που τίθενται από εγχώριους και διεθνείς οργανισμούς, ενώ στη συνέχεια διαγωνίζονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι Ημέρες Καινοτομίας (i-Days) αποτελούν θεσμό του EIT Health και έχουν σκοπό την προώθηση της καινοτομίας στην υγεία, μέσω της ενεργούς συμμετοχής και εκπαίδευσης φοιτητών από ακαδημαϊκά ιδρύματα σε όλη την Ευρώπη. Από τις 10 Οκτωβρίου ως τις 10 Νοεμβρίου 2024 θα διεξαχθούν i-Days σε περισσότερες από 30 διαφορετικές τοποθεσίες σε όλη την Ευρώπη, διαδικτυακά ή/ και με φυσική παρουσία.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύονται σε σύγχρονες πρακτικές, όπως το Design Thinking, και εργάζονται σε διεπιστημονικές ομάδες. Οι φοιτητές μπορούν είτε να έρθουν ήδη οργανωμένοι σε ομάδες των τριών, είτε να δημιουργήσουν εκεί ομάδες ή και να ενταχθούν σε κάποια ομάδα.  Οι ομάδες θα αναπτύξουν ιδέες που θα δώσουν λύσεις σε υπαρκτά προβλήματα στον χώρο της υγείας.

Οι ομάδες μπορούν να εργαστούν στα παρακάτω (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά) πεδία:

  1. Ψυχική υγεία: Ανάπτυξη καινοτόμων μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας, όπως η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για την ανίχνευση πρώιμων σημαδιών ψυχικών διαταραχών, εφαρμογή ψηφιακών θεραπειών.
  2. Χρόνιες ασθένειες: Ανάπτυξη εξατομικευμένων θεραπειών, βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
  3. Μη μεταδοτικές ασθένειες: Μείωση της πρόωρης θνησιμότητας κατά ένα τρίτο έως το 2030 μέσω πρόληψης και θεραπείας, και προώθηση της ψυχικής υγείας και ευημερίας.
  4. Οδική κυκλοφορία: Μείωση κατά το ήμισυ των θανάτων και τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα παγκοσμίως έως το 2030.
  5. Περιβαλλοντική υγεία: Μείωση των θανάτων και των ασθενειών από επικίνδυνες χημικές ουσίες και τη ρύπανση του αέρα, των υδάτων και του εδάφους μέχρι το 2030.
  6. Σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία: Διασφάλιση καθολικής πρόσβασης σε υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης, οικογενειακού προγραμματισμού και ενημέρωσης έως το 2030.
  7. Κατάχρηση ουσιών: Ενίσχυση της πρόληψης και θεραπείας της κατάχρησης ουσιών (ναρκωτικά, αλκοόλ, πιθανώς και το κάπνισμα) έως το 2030.
  8. Μελλοντικές πανδημίες: Προώθηση της υγιεινής συμπεριφοράς όπως για παράδειγμα εκστρατείες ενημέρωσης για την σημασία του εμβολιασμού, προώθηση της υγιεινής διατροφής και της άσκησης.

Oι φοιτητές, προερχόμενοι από διαφορετικά ακαδημαϊκά πεδία, θα σχηματίσουν ομάδες και θα διαγωνιστούν με την καθοδήγηση εξειδικευμένων μεντόρων και ειδικών συμβούλων. Η διαδικασία υλοποιείται σε 4 στάδια:

  1. Εγγραφή στις Ημέρες Καινοτομίας μέσω φόρμας συμμετοχής
  2. Σχηματισμός ομάδων, επιλογή προκλήσεων και καθοδήγηση από τους διοργανωτές και επεξήγηση του υλικού που θα έχουν οι φοιτητές.
  3. Συνεργασία με καθηγητές και εξειδικευμένους μέντορες /  συμβούλους για την επίλυση της πρόκλησης.
  4. Παρουσίαση ιδεών (σε μορφή pitching) και ανάδειξη των νικητών.

Θα απονεμηθούν χρηματικά έπαθλα στις τρεις καλύτερες ομάδες και συγκεκριμένα:

  • Η πρώτη ομάδα θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας 1.000 ευρώ
  • Η δεύτερη ομάδα θα λάβει χρηματικό έπαθλο 700 ευρώ
  • Η τρίτη ομάδα θα λάβει χρηματικό έπαθλο αξίας 500 ευρώ

Η νικήτρια ομάδα κάθε χώρας θα συμμετάσχει στον Πανευρωπαϊκό Τελικό, που θα πραγματοποιηθεί στις 29-30 Νοεμβρίου 2024 στη Βουδαπέστη. Οι νικήτριες ομάδες από κάθε χώρα που θα συμμετέχουν στον μεγάλο τελικό, θα κερδίσουν βραβεία για εξειδικευμένη συμβουλευτική καθοδήγηση από το EIT Health, ώστε να αναπτύξουν περαιτέρω την καινοτόμο τους ιδέα.

Τέλος, όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέλη του δικτύου αποφοίτων του EIT Health, αποκτώντας πρόσβαση σε ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Οι Ημέρες Καινοτομίας 2024 θα λάβουν χώρα το διήμερο 22 και 23 Οκτωβρίου 2024 στο Παλαιό Χημείο (Βιβλιοθήκη της Νομικής Σχολής, Μαυρομιχάλη 17-19 & Σόλωνος 104, Αθήνα), και σε αυτές μπορούν να συμμετέχουν φοιτητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από διάφορα επιστημονικά πεδία. Σημειώνεται ότι οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Μια σύντομη παρουσίαση του Hackathon θα γίνει στις 10 Οκτωβρίου στις 15.00, όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν και να λύσουν οποιαδήποτε απορία. Παραθέτουμε τον σύνδεσμο: https://meet.google.com/gzc-iwfp-npb

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στον συντονιστή του EIT Health Hub Μάριο Ροΐδη (mroidis@ekt.gr), EIT Health Greek Hub Coordinator και στα στελέχη του Τμήματος Προσέλκυσης Χρηματοδοτήσεων της Εταιρείας Αξιοποίησης και Διαχείρισης της Περιουσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών (funding@uoa.gr, 2103688192).

Σχετικά με το EIT Health

Το EIT Health είναι ένα από τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά δίκτυα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας. Αποτελείται από 266 εταίρους συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, νοσοκομείων και ινστιτούτων. Ο ρόλος του είναι να οικοδομήσει ένα οικοσύστημα που θα επιτρέπει τη μελλοντική ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης, προσφέροντας στους Ευρωπαίους πολίτες καλύτερη υγεία και μακροζωία. Το EIT Health αναβαθμίζει τις δεξιότητες των επαγγελματιών υγείας επενδύοντας στα καλύτερα ταλέντα της Ευρώπης και διευκολύνει την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων προϊόντων/λύσεων εντός της ΕΕ. Υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), φορέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τους ιστοτόπους: www.eithealth.eu και www.ekt.gr

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα και συντονιστής του πρωτοποριακού προγράμματος SymbIASIS. Από το 2017 δίνει την ευκαιρία στις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε προγράμματα, και να λάβουν χρηματοδότηση, υψηλού επιπέδου εκπαίδευση, συμβουλευτικές υπηρεσίες και ευκαιρίες δικτύωσης στον τομέα της υγείας.

©ΕΚΤ

Organization
Target audience
  • Digital skills for all
  • Digital skills for the labour force.
  • Digital skills for ICT professionals and other digital experts.
  • Digital skills in education.
Digital technology / specialisation
  • Digital skills
Digital skill level
  • Digital Expert
  • Advanced
  • Intermediate
Country
  • Greece
Industry - Field of Education and Training
  • Generic programmes and qualifications not elsewhere classified
Target language
  • Greek
Type of initiative
  • National initiative
Event setting
  • On Location
Διαβάσετε περισσότερα