Η πρόσκληση για εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα σε βασικούς τομείς ικανοτήτων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ψηφιακή Ευρώπη», έχει ως στόχο να υποστηρίξει την αριστεία στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθιστώντας τα παγκόσμιους ηγέτες στην εκπαίδευση των ψηφιακών ειδικών του μέλλοντος. Η πρωτοβουλία αυτή επιδιώκει να αυξήσει την ικανότητα των εκπαιδευτικών προσφορών σε προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες, προωθώντας δυναμικά ψηφιακά εκπαιδευτικά οικοσυστήματα. Αυτά τα οικοσυστήματα θα χαρακτηρίζονται από τη συνεργασία μεταξύ ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, καινοτόμων φορέων της βιομηχανίας και ερευνητικών εταίρων, προσελκύοντας και διατηρώντας κορυφαία παγκόσμια ταλέντα. Οι χρηματοδοτούμενες δράσεις θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου των 20 εκατομμυρίων ειδικών στις ΤΠΕ στην ΕΕ έως το 2030, όπως περιγράφεται στο πρόγραμμα πολιτικής για την ψηφιακή δεκαετία, και θα βοηθήσουν στην κάλυψη του σημαντικού χάσματος ψηφιακών δεξιοτήτων που πλήττει σήμερα την ΕΕ.
Περιοχές
Η πρόσκληση αποσκοπεί στη χρηματοδότηση 10 έργων σε 10 επιλεγμένους τομείς. Έτσι, θα στηρίξει την ανάπτυξη και την εξάπλωση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων σε 5 επιλεγμένους ψηφιακούς τομείς:
- Εικονικοί κόσμοι
- Υπολογιστική των παριφών (Edge computing)
- Κβαντική υπολογιστική
- Φωτονική
- Ρομποτική και αυτοματοποίηση
Επιπλέον, θα χρηματοδοτήσει διεπιστημονικά προγράμματα με στόχο την απόκτηση προηγμένων πράσινων ψηφιακών δεξιοτήτων σε 4 συγκεκριμένους τομείς που σχετίζονται με την πράσινη μετάβαση:
- Γεωργία
- Μεταφορές
- Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
- Διαχείριση αποβλήτων
Τέλος, ως ο τελευταίος από τους 10 επιλεγμένους τομείς, θα υποστηρίξει προγράμματα που αποσκοπούν στην απόκτηση προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων για την κυβέρνηση και τον δημόσιο τομέα.
Αναμενόμενα αποτελέσματα
Τα έργα αναμένεται να επιτύχουν τα ακόλουθα αποτελέσματα:
- Κοινοπραξίες ιδρυμάτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ερευνητικών οργανισμών και επιχειρήσεων και άλλων ενδιαφερόμενων φορέων σχεδιάζουν και παρέχουν εκπαιδευτικά προγράμματα και αυτοτελείς ενότητες στον τομέα των προηγμένων ψηφιακών δεξιοτήτων για προγραμματιστές και χρήστες προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών.
- Τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αναβαθμίζονται με ψηφιακές λύσεις, εξοπλισμό και υποδομές, με ιδιαίτερη έμφαση στη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφορικής.
- Οι φοιτητές υποστηρίζονται με υποτροφίες (για συμμετοχή σε εκπαιδευτικά προγράμματα και πρακτική άσκηση) ή μέσω άλλων χρηματοδοτικών και υποστηρικτικών μέτρων.
- Δημιουργούνται διαρθρωτικές και βιώσιμες συνεργασίες μεταξύ των μελών της κοινοπραξίας.
Κριτήρια επιλεξιμότητας
- Η πρόταση πρέπει να υποβληθεί από κοινοπραξία τουλάχιστον 6 ανεξάρτητων οντοτήτων από 4 διαφορετικές χώρες.
- Συνιστάται ιδιαίτερα στην κοινοπραξία να περιλαμβάνει τουλάχιστον τρία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που απονέμουν πτυχίο, τουλάχιστον δύο εταίρους του κλάδου της Βιομηχανίας και τουλάχιστον έναν επιπλέον ανεξάρτητο ερευνητικό οργανισμό/κόμβο ή κέντρο ικανοτήτων/τεχνογνωσίας .
- Επιλέξιμες χώρες είναι κράτη μέλη της ΕΕ και χώρες συνδεδεμένες με το πρόγραμμα «Digital Europe Programme»
Χρηματοδότηση
- Συνολικός προϋπολογισμός: έως 55 εκατ. ευρώ
- Αριθμός χρηματοδοτούμενων προτάσεων έργων: έως 10 έργα
Χρονολόγιο
Η πρόσκληση θα ανοίξει στις 4 Ιουλίου 2024 και η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει στις 21 Νοεμβρίου 2024 και ώρα 17:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης)
Επόμενες εκδηλώσεις
Στις 5 Ιουλίου 2024, στις 10:00 CEST,θα πραγματοποιηθεί ειδική ενημερωτική εκδήλωση και εκδήλωση Pitching. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.
Αναδημοσίευση κειμένου: Specialised Education Programmes in Key Capacity Areas, Digital Skills & Jobs Platform, created by Caterina Bortolaso.
Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση.