Η μετατόπιση του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ένα βασικό ζήτημα στον σύγχρονο κόσμο μας, καθώς οι συγκρούσεις και η κλιματική αλλαγή αναγκάζουν πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις περιοχές ή τις ίδιες τις χώρες τους. Ο πληθυσμός των προσφύγων αναμένεται να αυξηθεί με τον αριθμό των ανθρώπων στην Ευρώπη που έχουν εκτοπιστεί βίαια ή που είναι ανιθαγενείς αναμένεται να αυξηθεί στα 24,9 εκατομμύρια άτομα το 2024 ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου ρωσικού επιθετικού πολέμου στην Ουκρανία παράλληλα με τη συνεχιζόμενη αστάθεια στη Μέση Ανατολή.
Ψηφιακές δεξιότητες, εκτοπισμός και Ευρώπη
Ενώ τα ερωτήματα και οι ανησυχίες σχετικά με τη μετανάστευση στην ΕΕ συζητούνται συχνά στον πολιτικό κόσμο και τον τομέα των μέσων ενημέρωσης, το ποσοστό των προσφύγων στην ΕΕ βρίσκεται μόλις στο 1,5% σε σύγκριση με τον συνολικό πληθυσμό της. Αν και αυτό είναι συγκριτικά χαμηλό σε σχέση με άλλες περιοχές στον κόσμο, η υποστήριξη όσων πλήττονται από την αναγκαστική μετακίνηση βρίσκεται δικαίως στην πρώτη γραμμή πολλών κυβερνητικών και μη κερδοσκοπικών πρωτοβουλιών σε όλη την Ευρώπη. Αυτό συνέβη ιδιαίτερα καθώς η πραγματικότητα του εκτοπισμού γίνεται όλο και πιο αισθητή με τον πόλεμο στην Ουκρανία να οδηγεί στον μεγαλύτερο εκτοπισμό λόγω ένοπλων συγκρούσεων στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην ψηφιακή εποχή, οι ψηφιακές λύσεις και οι μηχανισμοί υποστήριξης αποτελούν όλο και περισσότερο βασικό μέρος αυτών των πολιτικών, υπηρεσιών και φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων.
«Η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας, παρόμοια με τις συζητήσεις για τη μετανάστευση, αντιμετωπίζεται συχνά μέσα από ένα φακό φόβου για το άγνωστο. Οι πρόσφατες συζητήσεις για την τεχνητή νοημοσύνη βασίζονται στην υπόθεση μιας “πέμπτης βιομηχανικής επανάστασης” που θα αναγκάσει τους ανθρώπους να φύγουν από την εργασία και είναι σαφές ότι με τον ρυθμό της ψηφιακής επανάστασης, όλοι σε κάθε είδους εργασία πρέπει να είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν την αλλαγή και τη δια βίου μάθηση όσον αφορά στις ψηφιακές δεξιότητες».
Για εκείνους που έχουν ήδη αναγκαστεί να φύγουν από την εργασία λόγω εκτοπισμού, η ώθηση για αναβάθμιση δεξιοτήτων και επανεκπαίδευση έρχεται ακόμη πιο γρήγορα. Επιπλέον, ενώ πολλοί από εμάς που εργαζόμαστε σε θέσεις γραφείου έχουμε δει την ευκολία που μπορεί να προσφέρει η εργασία από το σπίτι, η εξ αποστάσεως εργασία φέρνει πρόσθετα οφέλη για αυτούς τους πληθυσμούς.
«Εάν οι άνθρωποι κατοικούν σε ζώνες συγκρούσεων, η απομακρυσμένη εργασία μπορεί να τους δώσει την ευκαιρία να συνεχίσουν να εργάζονται ακόμη και σε εύθραυστα περιβάλλοντα και να συνεχίσουν να εργάζονται ακόμη και όταν είναι εκτοπισμένοι (εφόσον υπάρχει διαθέσιμο διαδίκτυο και ηλεκτρισμός). Η απομακρυσμένη εργασία προσφέρει επίσης το όφελος ευελιξίας σε περίπτωση επιστροφής και σε μονογονεϊκή οικογένεια ή σε όσους έχουν υποχρεώσεις παιδικής μέριμνας και μπορεί να δυσκολεύονται να εργαστούν εκτός σπιτιού.»
Η ψηφιακή υποδομή ως ουσιαστικό μέρος των πρωτοβουλιών υποστήριξης για τα εκτοπισμένα άτομα
Όταν εξετάζουμε την υποστήριξη των ανθρώπων που έχουν εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων, συχνά μεταβαίνουμε κατευθείαν στα βασικά στοιχεία της στέγασης, της ένδυσης και, κυρίως, της ασφάλειας. Ωστόσο, η ψηφιακή συνδεσιμότητα και η υποδομή είναι επίσης ζωτικής σημασίας και είναι κάτι που πρέπει να ενσωματωθεί στις βασικές μας υπηρεσίες. Επιτρέπει στους ανθρώπους να συνδεθούν με αγαπημένα τους πρόσωπα αλλά και να ασχοληθούν με την τοπική τους κοινότητα, τις ευκαιρίες απασχόλησης και να συνεχίσουν να μαθαίνουν
Η πρόσβαση σε ψηφιακό εξοπλισμό είναι καθοριστικής σημασίας, όπως και οι ευκαιρίες ψηφιακής αναβάθμισης. Υπάρχουν επίσης πολλοί άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί λόγω συγκρούσεων και έχουν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες και που μπορούν και πρέπει να υποστηριχθούν για να αναλάβουν ρόλο στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των άλλων στην κοινότητα εκτοπισμού τους και στην κοινότητα υποδοχής. Στην πραγματικότητα, στο Humans in the Loop συνεργαζόμαστε με πολλές οργανώσεις υπό την ηγεσία προσφύγων, όπως ο οργανισμός Subul, οι οποίες φέρνουν στο προσκήνιο τις ψηφιακές δεξιότητες των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν λόγω συγκρούσεων και προωθούν την ψηφιακή καινοτομία τόσο σε περιοχές συνεχούς εκτοπισμού όσο και εντός της ΕΕ.
Οικοδόμηση της ποικιλομορφίας και συμπερίληψης στα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και στο πεδίο της πληροφορικής
Έχει γίνει ολοένα και πιο σαφές ότι για να δημιουργηθεί ηθική τεχνητή νοημοσύνη που δεν διαιωνίζει τα στερεότυπα και τις διακρίσεις, όλες οι φωνές πρέπει να εκπροσωπούνται στην ανάπτυξη αυτών των μοντέλων.
«Μόνο μέσω του ανοίγματος του πεδίου της πληροφορικής και τη διασφάλιση της ισότιμης εκπροσώπησης των κοινοτήτων μας μπορούμε να δημιουργήσουμε ισότιμη πρόσβαση στην τεχνολογία και έναν ψηφιακό κόσμο που αντιπροσωπεύει τις βασικές αξίες της ΕΕ, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τους ανθρώπους που έχουν εκτοπιστεί στην Ευρώπη, τόσο εκείνους που διαθέτουν ήδη τις δεξιότητες όσο και εκείνους που μπορούν να συνεισφέρουν σε μια θέση εισαγωγικού επιπέδου, όπως στον τομέα της επισήμανσης και της επικύρωσης δεδομένων».
Σχετικά με την Συγγραφέα
Η Hester Gartrell είναι Chief Impact Officer και Interim Director στο Humans in the Loop Foundation. Κατάγεται από το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ζει και εργάζεται στη Βουλγαρία, η Hester έχει μεταπτυχιακό στις Ισλαμικές και Μεσανατολικές Σπουδές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μια εις βάθος κατανόηση των θρησκευτικών και πολιτιστικών πλαισίων τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην Ευρώπη. Στους προηγούμενους ρόλους της, μεταξύ άλλων στο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η Hester έχει αναπτύξει και ηγηθεί ποικίλων προγραμμάτων που εστιάζουν στην εκπαιδευτική προσέγγιση χωρίς αποκλεισμούς για παιδιά και ενήλικες που αντιμετωπίζουν πρόσθετα εμπόδια.
Σχετικά με το Humans in the Loop
Μια μελέτη περίπτωσης για τη ψηφιακή αναβάθμιση και ψηφιακή εργασία για άτομα που επηρεάζονται από συγκρούσεις
Η παροχή ευκαιριών ψηφιακής αναβάθμισης και εξ αποστάσεως εργασίας σε άτομα που πλήττονται από συγκρούσεις βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού που κάνει το ίδρυμα Humans in the Loop. Μέσω της βραβευμένης κοινωνικής τους επιχείρησης, προσφέρουν ευκαιρίες ψηφιακής αναβάθμισης και εργασίες επισημείωσης, μια βασική πτυχή της ανάπτυξης μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Μέσω αυτού του μοντέλου, το Humans in the Loop υποστήριξε τους ανθρώπους που βρίσκονται επί του παρόντος σε ζώνες συγκρούσεων και αυτούς που έχουν εκτοπιστεί στην ΕΕ, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ευκαιρίες στην παγκόσμια ψηφιακή οικονομία. Η αποστολή του Humans in the Loop δεν στοχεύει μόνο να υποστηρίξει τους ανθρώπους να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι, αλλά και να συνεισφέρουν στην ηθική τεχνητή νοημοσύνη και τα δεδομένα. Η παροχή πρόσβασης στον ψηφιακό μας κόσμο και με τη σειρά της, η ψηφιακή εργασία αποτελεί ζωτικό μέρος της ευρωπαϊκής πολιτικής για τους πρόσφυγες και θα γίνεται όλο και πιο σημαντική καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και η ψηφιακή τεχνολογία αναπτύσσονται.
Αναδημοσίευση κειμένου: Digital skills and displacement: digital skills and access to digital work as a central part of European refugee policies, Digital Skills & Jobs Platform, created by Hester Gartrell
Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση