H Ένωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη (Romanian Association for Artificial Intelligence – ARIA) και η Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής (Union of Informatics Teachers in Romania – UPIR) της Ρουμανίας, διοργανώνουν το πρώτο μάθημα Τεχνητής Νοημοσύνης για προ-πανεπιστημιακή εκπαίδευση στη Ρουμανία. Το μάθημα διενεργείται υπό την καθοδήγηση εμπειρογνωμόνων της εταιρείας Bitdefender, καθηγητών του Εθνικού Κολλεγίου “Mircea cel Bătrân” Râmnicu Vâlcea και εμπειρογνωμόνων του εργαστηρίου Google DeepMind στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η συγκεκριμένη εκπαίδευση αποτελεί ορόσημο για τη δράση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Ρουμανία. Ξεκίνησε το 2019 από τους Dr. Viorica Păliucean και Dr. Răzvan Pașcanu, ερευνητές της DeepMind Google, μέσω του Οργανισμού ARIA (Ρουμανική Ένωση για την Τεχνητή Νοημοσύνη – Romanian Association for Artificial Intelligence) και συμπληρώνεται από επαγγελματίες εντός της χώρας και από όλο τον κόσμο.

Πλαίσιο και φάσεις του έργου

Η πρώτη παρουσίαση της πρωτοβουλίας πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2019 στο Vrancea Gălăheim κατά τη διάρκεια των παραδοσιακών σεμιναρίων της Ολυμπιάδας Καινοτομίας και Ψηφιακής Δημιουργικότητας – InfoEducation. Η ιδέα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους παρευρισκόμενους εκπαιδευτικούς, γεγονός που ενθάρρυνε την ομάδα να αναπτύξει περαιτέρω τη δράση.  Το 2020, η επιστημονική μελέτη που ανέπτυξαν οι δύο ερευνητές μαζί με τους συνεργάτες τους, οργανώθηκε και αναρτήθηκε σε ειδική πλατφόρμα.  Η προσαρμογή πραγματοποιήθηκε από τις καθηγήτριες Dr. Miana Arișanu και Antonia Haller του Εθνικού Κολεγίου “Mircea cel Bătrân” στο Râmnicu Vâlcea.

Η τεχνική οργάνωση και η υλοποίηση στο διαδίκτυο υποστηρίχθηκε από τον Dr. Engineer Vlad Tudor – Διευθύνοντα Σύμβουλο της L&S Infomat, ενός πολύ γνωστού εκδοτικού οίκου εξειδικευμένων εγχειριδίων πληροφορικής για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Παράλληλα, έγιναν ενέργειες για τη σύσταση μιας κοινότητας μαθητών και εκπαιδευτικών που έχουν υιοθετήσει το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών και εργάζονται/διδάσκουν/εκπαιδεύονται με αυτόν τον τρόπο. Η ζωντανή αυτή κοινότητα απαρτίζεται από περισσότερους από 100 καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και 400+ μαθητές.

Το 2021, ξεκίνησαν οι ενέργειες για την ανάπτυξη του προγράμματος σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Εισαγωγή στη μηχανική μάθηση ως κλάδος τεχνητής νοημοσύνης) και την αναγνώρισή του από το Υπουργείο Παιδείας.  Για το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών εργάστηκαν οι Dr. Viorica Păliucean, Dr. Răzvan Pașcanu και οι καθηγητές Antonia Haller, Dr. Miana Arișanu και Emil ONEA. Η εισαγωγή του εκπαιδευτικού προγράμματος εγκρίθηκε από το Υπουργείο Παιδείας με την απόφαση αριθ. 4049 της 14.06.2022.

Τον Οκτώβριο του 2022, ξεκίνησε η πρώτη φάση της διαδικτυακής κατάρτισης των εκπαιδευτικών μέσω εβδομαδιαίων παρουσιάσεων εισαγωγικών μαθημάτων, τα οποία είχαν ως στόχο την υποστήριξη των εκπαιδευτικών που διδάσκουν ή σχεδιάζουν να εργαστούν με ομάδες μαθητών σε προαιρετικές ή εξωσχολικές ώρες.

Αρχικά, το μάθημα περιλαμβάνει 4-5 εισαγωγικές ενότητες κατά τις οποίες οι χρήστες μαθαίνουν τι είναι η τεχνητή νοημοσύνη, πώς να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα ‘collab’ (ένα διαδραστικό περιβάλλον μάθησης, όπου οι μαθητές μπορούν να εκτελέσουν ακολουθίες κώδικα χωρίς να εγκαταστήσουν κάποια εφαρμογή στον υπολογιστή τους), ποια είναι τα πρώτα βήματα για την ανάπτυξη απλών προγραμμάτων με τη χρήση αλγορίθμων μηχανικής μάθησης.

Στα επόμενα στάδια, δύο αναγνωρισμένα ρουμανικά πανεπιστήμια θα δραστηριοποιηθούν στην κοινότητα αυτή χάρη στην πρωτοβουλία του Dr. Radu Gramatovici, Πρύτανη στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και του Dr. Ing. Răzvan Rughiniș, Αντιπρύτανη της Σχολής Αυτοματισμού και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου του Βουκουρεστίου.

Γιατί συνιστά καλή πρακτική;

Η πρωτοβουλία διεξήχθη σε διάφορες φάσεις και υλοποίησε το πρώτο προ-πανεπιστημιακό μάθημα Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) στη Ρουμανία. Το υλικό του προγράμματος είναι διαθέσιμο στη ρουμανική γλώσσα, ως ακολούθως.

Μια ολόκληρη ομάδα εμπειρογνωμόνων εργάστηκε αφιλοκερδώς για να αναπτύξουν, απαραίτητες για το έργο, δράσεις προσβάσιμες σε μαθητές και καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης:

  • Corina Gurău, Wayve London
  • Cristina Garbacea, Πανεπιστήμιο του Michigan
  • Elena Burceanu, Bitdefender Buchare.
  • Emanuela Haller, Bitdefender Buchare.
  • Florin GogianuBitdefender Buchare.
  • Ioana BICA, Πανεπιστήμιο του Oxford & Ινστιτούτο Turing
  • Iulia Duță, Bitdefender Buchare@@
  • Miruna Pîslar, DeepMind Paris
  • Răzvan Pașcanu, DeepMind London & EEML
  • Viorica Păvinucean, DeepMind London & EEML

Κατά την ανάπτυξη της πρωτοβουλίας, η συνεργασία μεταξύ διαφόρων φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στη Ρουμανία και στην Ευρώπη υπήρξε άριστη και συνέβαλε στο να καταστεί προσβάσιμη η εκπαίδευση σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης στους μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενθαρρύνοντάς τους με αυτό τον τρόπο να ξεκινήσουν σταδιοδρομία στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και των αναδυόμενων τεχνολογιών.

Σχετικά με τον συγγραφέα: Emil ONEA – Καθηγητής Πληροφορικής, Εκτελεστικός Διευθυντής της UPIR (Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής της Ρουμανίας).

Αναδημοσίευση κειμένου: First AI course for pre-university education in Romania

Digital Skills & Jobs Platform, created by DSJP Romania

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Organization
Start date
12/10/2022T00:00:00
End date
22/10/2022T00:00:00
Target audience
  • Digital skills in education.
Digital technology / specialisation
  • Artificial Intelligence
Digital skill level
  • Basic
  • Intermediate
  • Digital Expert
Country
  • Romania
Industry - Field of Education and Training
  • Generic programmes and qualifications not elsewhere classified
Type of initiative
  • National initiative
Type of Funding
  • Public
Διαβάσετε περισσότερα