Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο έχει καταστεί ένας από τους κύριους παγκόσμιους κινδύνους, με δυσμενείς επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. Σε έρευνα του Ευρωβαρόμετρου το 2022, περισσότερες από τις μισές ΜμΕ που είχαν πέσει στο παρελθόν θύματα εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, ισχυρίστηκαν ότι είχαν επίσης υποστεί κάποιου είδους αρνητικό αντίκτυπο στις επιχειρηματικές διαδικασίες και τη συνέχιση της λειτουργίας τους. Παρά την υψηλή αυτή έκθεση σε κινδύνους, οι ΜμΕ είναι λιγότερο πιθανό να παρέχουν εκπαίδευση ευαισθητοποίησης σε θέματα κυβερνοασφάλειας στους υπαλλήλους λόγω έλλειψης πόρων ή προσωπικού.

Η εργαλειοθήκη για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο για τις ΜΜΕ είναι ένας δωρεάν διαδικτυακός πόρος από την Παγκόσμια Συμμαχία για τον Κυβερνοχώρο (Global Cyber Alliance – GCA) — έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό που αποσκοπεί στη μείωση του κινδύνου στον κυβερνοχώρο και στη συμβολή σε έναν ασφαλέστερο διαδίκτυο για όλους — που λειτουργεί ως οδηγός για τις μικρές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εξασφαλίσουν τις διαδικτυακές επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Η Technology Ireland ICT Skillnet συνεργάζεται με την GCA για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τους κινδύνους στον κυβερνοχώρο.

Η εργαλειοθήκη της GCA για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο με μια ματιά

Η εργαλειοθήκη κυβερνοασφάλειας για Μικρές Επιχειρήσεις της Global Cyber Alliance (GCA) αντιμετωπίζει τους συνηθέστερους κινδύνους στον κυβερνοχώρο που επηρεάζουν τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες διεξάγουν (με τον έναν ή τον άλλο τρόπο) ένα μέρος των δραστηριοτήτων τους στο διαδίκτυο. Η εργαλειοθήκη είναι δωρεάν και διατίθεται πλήρως διαδικτυακά. Η δομή και το περιεχόμενό της είναι εύκολα κατανοητό και ειδικά σχεδιασμένο με τη μορφή εφαρμόσιμων κατευθυντήριων γραμμών και σχετικών εργαλείων για την προστασία της επιχείρησης από τους καθημερινούς κινδύνους στον κυβερνοχώρο.

Η εργαλειοθήκη αναλύεται περαιτέρω σε 6 βέλτιστες πρακτικές «υγιεινής» στον κυβερνοχώρο, μεταξύ των οποίων:

  • Δημιουργία απογραφής (για να παρακολουθείτε τις παραδόσεις προϊόντων, να συμπληρώνετε τα κενά στο απόθεμα, να παρακολουθείτε μια διαδικασία).
  • Εφαρμογή ενημερώσεων ασφαλείας – ατομικά και σε οργανωτικό επίπεδο.
  • Χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης και προώθηση μιας κουλτούρας συχνής συντήρησης και ενημέρωσης.
  • Εφαρμογή πρόσθετων μέτρων επαλήθευσης της ασφάλειας, όπως ο έλεγχος ταυτότητας 2 παραγόντων.
  • Δημιουργία κατάλληλης προστασίας κατά των προσπαθειών phishing και κακόβουλου λογισμικού που στοχεύουν τον οργανισμό.
  • Δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας και κατάλληλη αποθήκευση δεδομένων.
  • Προστασία της ασφάλειας του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διατήρηση της φήμης της επωνυμίας στο διαδίκτυο (ψηφιακό αποτύπωμα των εργαζομένων).

Στην εργαλειοθήκη

Η δομή και το περιεχόμενο της εργαλειοθήκης διευκολύνουν τις μικρές επιχειρήσεις να εντοπίζουν με ακρίβεια προβληματικές περιοχές και να τις επιλύουν, απελευθερώνοντας περισσότερο χρόνο και πόρους για προσπάθειες για την επίτευξη των βασικών επιχειρηματικών τους στόχων.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες και εμβαθύνετε στην εργαλειοθήκη της Global Cyber Alliance για ΜμΕ εδώ.

Αναδημοσίευση κειμένου: Cybersecurity Toolkit for SMEs – Global Cyber Alliance, Digital Skills & Jobs Platform, created by Galina MISHEVA

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Οργανισμός
array(23) { ["ID"]=> int(0) ["key"]=> string(17) "field_methodology" ["label"]=> string(22) "Μεθοδολογία" ["name"]=> string(11) "methodology" ["aria-label"]=> string(0) "" ["prefix"]=> string(3) "acf" ["type"]=> string(7) "wysiwyg" ["value"]=> string(606) "

Ένας διαδικτυακός πόρος με καθοδήγηση για τις ΜμΕ που επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο, ο οποίος περιέχει βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ασφάλειας στο πλαίσιο των καθημερινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Αποτελείται από 6 ενότητες και συστάσεις για τις μικρές επιχειρήσεις.

" ["menu_order"]=> int(8) ["instructions"]=> string(117) "Βάση μεθοδολογίας (π.χ. βασίζεται/δεν βασίζεται στο Πλαίσιο DigComp)" ["required"]=> int(1) ["id"]=> string(0) "" ["class"]=> string(0) "" ["conditional_logic"]=> int(0) ["parent"]=> string(29) "group_digital_skills_resource" ["wrapper"]=> array(3) { ["width"]=> string(0) "" ["class"]=> string(0) "" ["id"]=> string(0) "" } ["default_value"]=> string(0) "" ["tabs"]=> string(3) "all" ["toolbar"]=> string(4) "full" ["media_upload"]=> int(0) ["delay"]=> int(0) ["_name"]=> string(11) "methodology" ["_valid"]=> int(1) }
Μεθοδολογία

Ένας διαδικτυακός πόρος με καθοδήγηση για τις ΜμΕ που επιθυμούν να μειώσουν τον κίνδυνο στον κυβερνοχώρο, ο οποίος περιέχει βέλτιστες πρακτικές για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ασφάλειας στο πλαίσιο των καθημερινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Αποτελείται από 6 ενότητες και συστάσεις για τις μικρές επιχειρήσεις.

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Κυβερνοασφάλεια (Cybersecurity)
Χώρα
  • Ιρλανδία
Βιομηχανία - Τομέας Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
  • Εργασιακές δεξιότητες
  • Τεχνολογίες Πληροφοριών και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) (λοιπές υποκατηγορίες)
Είδος εργαλείου δεξιοτήτων
  • Μελέτη περίπτωσης
Ομάδα-στόχος
  • Ψηφιακές δεξιότητες για το εργατικό δυναμικό
Απευθύνεται σε
  • Μη-Έλληνες πολίτες/Μη-Κύπριοι πολίτες/άτομα που δεν ομιλούν την ελληνική
  • Άτομα με επαγγελματική εμπειρία 0-3 ετών
  • Άτομα με επαγγελματική εμπειρία 3-10 ετών
  • Άτομα με επαγγελματική εμπειρία 10+ ετών
  • Άτομα με μητρική γλώσσα την Ελληνική
Γλώσσα
  • Αγγλική
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία
Διαβάσετε περισσότερα