Με στόχο την επιβράβευση της αριστείας και καινοτομίας στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Δεδομένων, διοργανώνονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα τα “AI & Data Awards 2025”, από την Boussias Events. Τη διοργάνωση υποστηρίζει τιμητικά το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) και ο Διευθυντής του ΕΚΤ, Δρ Κυριάκος Τολιάς, συμμετέχει στην Επιτροπή Αξιολόγησης των Βραβείων.

Αποστολή των AI & Data Awards 2025 είναι η ενθάρρυνση εταιρειών και επαγγελματιών της ελληνικής αγοράς στη χρήση εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης και αξιοποίησης δεδομένων για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που ανακύπτουν συνεχώς σε όλους τους κλάδους. Συνάμα, η ώθηση των ελληνικών εταιρειών στον τεχνολογικό τομέα στη δημιουργία νέων και την εξέλιξη υπάρχοντων εργαλείων για αυτό τον σκοπό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 20,1% από το 2019 έως το 2024, έρευνες έδειξαν ότι το 69% των οργανισμών σε παγκόσμιο επίπεδο έχει ήδη υιοθετήσει κάποια μορφή τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ένα 26% σχεδιάζει να το κάνει εντός των επόμενων τριών ετών.

Κατηγορίες Βραβείων

Τα πρώτα AI & Data Awards περιλαμβάνουν μια ποικιλία κατηγοριών που έχουν σχεδιαστεί με στόχο να προάγουν την αριστεία και την καινοτομία στους τομείς της Τεχνητής Νοημοσύνης και των Δεδομένων.

Αναγνωρίζοντας τους οργανισμούς, τους επαγγελματίες και τις πρωτοβουλίες που οδηγούν σε θετικές αλλαγές στα εταιρικά περιβάλλοντα και συμβάλλουν σημαντικά στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και των συνθηκών εργασίας και, φυσικά, στην πρόοδο της τεχνολογίας, κάθε κατηγορία αναζητά projects που παρουσιάζουν σπουδαίο μετασχηματιστικό έργο.

Οι βασικοί πυλώνες βράβευσης περιλαμβάνουν τις εξής κατηγορίες:

1. AI/Data-driven Initiative per Industry
2. AI & Data Usage
3. AI/Data Value & Ecosystem
4. AI & Data Solutions

Δείτε αναλυτικά όλες τις κατηγορίες υποψηφιοτήτων στα βραβεία

Όροι συμμετοχής

Στα AI & Data Awards μπορούν να δηλώσουν υποψηφιότητα Ιδιωτικές και Δημόσιες Επιχειρήσεις, Κοινωνικές Επιχειρήσεις, Επαγγελματικοί Φορείς, Επιχειρήσεις Διαφήμισης και Επικοινωνίας, Φορείς/Οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εθελοντικές Οργανώσεις, ΜΚΟ και η Ακαδημαϊκή Κοινότητα.

Οι υποψηφιότητες θα πρέπει να αφορούν ενέργειες και προγράμματα, τα οποία υλοποιήθηκαν τα τελευταία 3 χρόνια.

Μια υποψηφιότητα δύναται να υποβληθεί στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα. Γίνονται δεκτές συμμετέχουσες εταιρείες που έχουν έδρα εντός ή εκτός Ελλάδος και έχουν υλοποιήσει έργο στην Ελλάδα ή έχουν έδρα στην Ελλάδα και έχουν υλοποιήσει έργο στο εξωτερικό.

Ο διαχωρισμός σε team size (0-50, 50+) γίνεται βάσει των ατόμων που βρίσκονται σε σταθερή μισθοδοσία από την εταιρεία, χωρίς να περιλαμβάνονται οι εξωτερικοί συνεργάτες.

Μια υποψηφιότητα μπορεί να κατατεθεί σε περισσότερες από μία Κατηγορίες Βράβευσης, εφόσον περιλαμβάνει την περιγραφή και το υποστηρικτικό υλικό που αρμόζει στην εκάστοτε Κατηγορία Βράβευσης. Κάθε υποψηφιότητα θα πρέπει να απαντά με συγκεκριμένη δομή και σαφήνεια ανάλογα με το περιεχόμενο και τα ζητούμενα της κατηγορίας στην οποία υποβάλλεται.

Διαβάστε αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής.

Επιτροπή Αξιολόγησης

Τα υποψήφια έργα θα αξιολογηθούν από μία Επιτροπή Αξιολόγησης με ποικιλόμορφη σύνθεση διακεκριμένων ακαδημαϊκών και έμπειρων επαγγελματιών με πολυετή εξειδίκευση στους τομείς της τεχνητής νοημοσύνης και των δεδομένων. Τα ανεξάρτητα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης επιλέγονται με κριτήριο το επαγγελματικό και επιστημονικό τους υπόβαθρο, καθώς και την εμπειρία και εξειδίκευσή τους σε συνάφεια με το αντικείμενο των βραβείων και των επιμέρους κατηγοριών βράβευσης.

Στην Επιτροπή Αξιολόγησης, συμμετέχει ο Διευθυντής του ΕΚΤ, Δρ Κυριάκος Τολιάς.

Κάθε συμμετοχή θα αξιολογηθεί από πολλαπλά Μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, τα οποία θα βαθμολογήσουν (από το 0 έως το 100) με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

• Εφαρμογή ΑΙ / Αξιοποίηση Data (35% βαρύτητα)
Τεχνικές δεξιότητες, επάρκεια και αφοσίωση στη χρήση και αξιοποίηση τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και δεδομένων. Λαμβάνεται υπόψη η σχέση των σχετικών πρωτοβουλιών / εργαλείων / πρακτικών / υπηρεσιών με την τελική απόδοση.

• Καινοτομία & Μεθοδολογία (30% βαρύτητα)
Καινοτόμες ιδέες και πρωτοτυπία έργου / μεθόδου / προϊόντος / υπηρεσίας (σε εθνικό ή/και διεθνές επίπεδο). Λαμβάνονται υπόψη οποιεσδήποτε μοναδικές στρατηγικές ή διαδικασίες έχουν εφαρμοσθεί κατά την υλοποίηση του project, ο τρόπος και η πρακτική υλοποίησης / αξιοποίησης της πρωτοβουλίας ή χρήσης της υπηρεσίας / του εργαλείου.

• Αποτελεσματικότητα & Επιδραστικότητα (35% βαρύτητα)
Οφέλη για την εταιρεία / τον οργανισμό / το brand, τους εργαζομένους, τους συνεργάτες (πελάτες, κοινότητα, κ.λπ.). Λαμβάνονται υπόψη βελτιώσεις στην αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και τη συνολική απόδοση της επιχείρησης / του brand, το engagement και η ικανοποίηση των πελατών. Θετική επίδραση στον κλάδο και την κοινωνία.

Υποβολή Συμμετοχών 

Η υποβολή συμμετοχών γίνεται μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 2024, στην ιστοσελίδα των AI & Data Awards 2025.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η απονομή των βραβείων θα λάβουν χώρα τον Φεβρουάριο 2025.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα AI & Data Awards 2025, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα:  https://aidataawards.boussiasevents.gr/

©ΕΚΤ

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
  • Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
  • Προχωρημένο
  • Ενδιάμεσο
  • Βασικό
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία
Διαβάσετε περισσότερα