Άνθρωπος που στέκεται πίσω από έναν υπολογιστή επίπεδης οθόνης, δείχνοντας δεδομένα στους συναδέλφους.

Γνωρίζετε την πλατφόρμα Edulai; Σε αυτό το κείμενο, θα εξετάσουμε πώς δημιουργήθηκε το Edulai, ξεκινώντας από τα απλά. Στο επίκεντρο αυτής της προσέγγιση ήταν η βιωσιμότητα ενώ είναι σημαντικό να τονιστεί η αξία της ομαδικής εργασίας στην ανάπτυξη γνώσεων τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.

Η επιχείρησή μας, Smarthink, είναι μια startup από τη βόρεια Ιταλία με έμφαση στη δημιουργία εκπαιδευτικών εργαλείων τεχνολογίας που προσφέρουν μια αποτελεσματική και επιτυχημένη μαθησιακή εμπειρία για όλους. Με την πλατφόρμα Edulai, στόχος μας ήταν να φτιάξουμε ένα μοναδικό χώρο όπου εταιρείες και πανεπιστήμια μπορούν να βελτιώσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων και των φοιτητών τους, προετοιμάζοντάς τους για την αγορά εργασίας του μέλλοντος.

Πώς η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση μπορούν να ενισχύσουν τόσο τις ψηφιακές όσο και τις ήπιες δεξιότητες

Η Edulai χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη (AI) και μηχανική μάθηση (ML) για να αξιολογεί τις δεξιότητες κριτικής σκέψης και επικοινωνίας των ανθρώπων μέσω της ανάλυσης γραπτού περιεχομένου. Το λογισμικό επίσης προτείνει περιεχόμενο για να βοηθήσει τους χρήστες να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους μέσω της Ευφυούς Βιβλιοθήκης, Edulai Intelligent Library, η οποία προτείνει σχετικά άρθρα, βίντεο ή podcasts με βάση το επίπεδο του χρήστη.

Πιο συγκεκριμένα, παρέχεται μια ποικιλία από MOOCs, OERs (ανοικτούς εκπαιδευτικούς πόρους), πηγές ανοιχτού κώδικα και άλλα υλικά για την ανάπτυξη μελλοντικών δεξιοτήτων. Περιλαμβάνει πόρους για τη βελτίωση των ψηφιακών και μη τεχνικών δεξιοτήτων, όπως κριτική σκέψη, ομαδική εργασία, ψηφιακή επίλυση προβλημάτων, προορατικότητα και ψηφιακή ηγεσία. Οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτούς τους πόρους διαδικτυακά, οποτεδήποτε και οπουδήποτε.

«Η Edulai δημιουργήθηκε μέσα από μια καλά οργανωμένη εσωτερική διαδικασία που συμμετείχε όλη η ομάδα. Το 2017, όταν ξεκινούσαμε, η ιδέα της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης ήταν ακόμα μπερδεμένη για τους περισσότερους και δεν κατανοούνταν καλά. Εκείνη την εποχή, στη Smarthink, αρχίσαμε να μαθαίνουμε περισσότερα για την τεχνητή νοημοσύνη και τις λειτουργίες της, ώστε να καταλάβουμε τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που προσφέρει. Έτσι, η Edulai πήρε τη σημερινή της μορφή μέσα από τη συνεχή συνεργασία ανάμεσα στη διοίκηση, τους υπαλλήλους και την ομάδα πληροφορικής.”

Στη Smarthink, πιστεύουμε ότι όλοι μπορούν να συμβάλουν στις αξίες της εταιρείας, στα προϊόντα και στις υπηρεσίες μας. Συχνά μοιραζόμαστε ιδέες σε ένα συνεργατικό περιβάλλον, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Η στενή συνεργασία φέρνει καλύτερα αποτελέσματα και αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τα εμπόδια

Η ίδια διαδικασία δεν περιορίστηκε μόνο στην ανάπτυξη του εργαλείου Edulai, αλλά χρησιμοποιήθηκε επίσης για την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του προσωπικού μας στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Για παράδειγμα, όλες οι λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης του Edulai και τα πιθανά αποτελέσματά τους συζητήθηκαν με πρακτικούς όρους μέσα στην ομάδα μας. Αυτή η άσκηση ήταν πολύ χρήσιμη, καθώς μας έδωσε την ευκαιρία να συζητήσουμε νέες ιδέες και προτάσεις για πρακτικές εφαρμογές ή λύσεις για συγκεκριμένα προβλήματα.

Επιπλέον, η ομάδα μας αξιολογεί συνεχώς τις δεξιότητες του Edulai και μέσω των εσωτερικών συζητήσεων βρήκαμε τρόπους να αντιμετωπίσουμε τυχόν προκαταλήψεις της τεχνητής νοημοσύνης, κάνοντάς το εργαλείο πιο αξιόπιστο για το ευρύ κοινό. Παράλληλα, η διαχείριση της ευφυούς βιβλιοθήκης έγινε από έναν συνάδελφο που γνώριζε καλά τις λειτουργίες της. Η Beta έκδοση της βιβλιοθήκης είναι ανοικτή στο κοινό και έχει πάνω από 500 χρήστες, τόσο από εταιρείες όσο και από εκπαιδευτικούς οργανισμούς, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η άσκηση που περιγράφεται παραπάνω με υψηλή προστιθέμενη αξία για εμάς και για την ομάδα μας, βοήθησε τη Smarthink όχι μόνο να αναπτύξει μια πλατφόρμα με κάποιους τρόπους «ήδη δοκιμασμένη εσωτερικά» αλλά και να δημιουργήσει ένα προϊόν που ήταν κατανοητό και γνωστό από την ομάδα μας, που θα μπορούσε εύκολα να το διαχειριστεί και να το χειριστεί όταν χρειαστεί.

Η παραπάνω άσκηση με υψηλή προστιθέμενη αξία για εμάς και την ομάδα μας βοήθησε τη Smarthink όχι μόνο να αναπτύξει μια πλατφόρμα που ήταν ήδη «δοκιμασμένη εσωτερικά», αλλά και να δημιουργήσει ένα προϊόν που η ομάδα μας γνώριζε καλά και μπορούσε εύκολα να διαχειριστεί.

«Αυτό βοήθησε τη Smarthink να αναβαθμίσει τις δεξιότητες της εσωτερικής της ομάδας και να αναπτύξει ένα κοινό λεξιλόγιο μεταξύ ανθρώπων με και χωρίς τεχνολογικό υπόβαθρο, ώστε να μπορούν να συζητούν τις λειτουργίες του Edulai, την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τη μηχανική μάθηση (ML) με κατανοητό τρόπο»

Ορισμένες από τις δεξιότητες που βελτιώθηκαν από τους υπαλλήλους περιλαμβάνουν:

  • Χρήση της πλατφόρμας Edulai AI
  • Συντήρηση και χρήση της Βιβλιοθήκης Edulai
  • Συντήρηση και χρήση του συστήματος αξιολόγησης δεξιοτήτων Edulai
  • Προφορικές και γραπτές επικοινωνιακές δεξιότητες
  • Ποιότητα της ομαδικής εργασίας
  • Επίλυση προβλημάτων εντός της ομάδας
  • Ευελιξία και προσαρμογή σε νέες και υπάρχουσες προκλήσεις

Σχετικά με τους συγγραφείς

Η Lucilla Crosta είναι διευθύνουσα σύμβουλος και συνιδρυτής της Smarthink. Εργάζεται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από το 2008 σε διάφορα ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και από το 2009 ασχολείται με την ηλεκτρονική μάθηση και την επαγγελματική κατάρτιση. Πήρε το διδακτορικό της το 2009 στην εκπαιδευτική έρευνα. Τα τελευταία χρόνια, επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών της δεξιοτήτων στη Smarthink με το εργαλείο Edulai.

Η Valentina Banda εντάχθηκε στη Smarthink το 2018 και τώρα είναι Marketing & Communication Specialist. Απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη διοίκηση επιχειρήσεων το 2021

Σχετικά με το Smarthink

Η Smarthink είναι μια νεοφυής εταιρεία που ιδρύθηκε το 2016 από ειδικούς στην εκπαίδευση και τις επιχειρήσεις, με σκοπό να προσφέρει μια πιο αποτελεσματική εμπειρία online μάθησης. Υποστηρίχθηκε από την StartEd στη Νέα Υόρκη και τη Lazio Innova, και τώρα συμμετέχει στο πρόγραμμα Google Cloud for Startups. Από το 2022, η Smarthink είναι επίσημο μέλος του EdTech Italia, της πρώτης ιταλικής κοινότητας που στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην εκπαίδευση, καθώς και του EFI (Italian Training Ecosystem). Το κύριο προϊόν της εταιρείας, η πλατφόρμα Edulai, βοηθά εργαζόμενους και ενήλικες μαθητές να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για την αγορά εργασίας του μέλλοντος.

UX Venture Studios, Goodman, Unsplash

Αναδημοσίευση κειμένου: A bottom-up approach and co-creation of knowledge in AI and Machine Learning, Digital Skills & Jobs Platform, created by Lucilla CROSTA

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence)
  • Μηχανική Μάθηση (Machine Learning)
Χώρα
  • Ιταλία
Είδος πρωτοβουλίας
  • Περιφερειακή πρωτοβουλία
Διαβάσετε περισσότερα