Innovation Lab 22 11 18

Στις 22 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το πρώτο Innovation Lab που διοργανώθηκε από το Τμήμα Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών με θέμα  «Συν-διαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης 2019 της Εθνικής Συμμαχίας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση».

Στόχος του Innovation Lab, που φιλοξενήθηκε στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, ήταν να συναντηθούν τα μέλη της Εθνικής Συμμαχίας από τον δημόσιο, τον ιδιωτικό και τον τρίτο τομέα και σε μια ατμόσφαιρα ευχάριστη, χαλαρή και  ήρεμη να γνωριστούν μεταξύ τους, να δικτυωθούν και μέσα από τη συζήτηση και την ώσμωση να παράξουν ιδέες γόνιμες που θα μετουσιωθούν σε δράσεις για τις ψηφιακές δεξιότητες.

Για τον σκοπό αυτό, το Innovation Lab οργανώθηκε με τη μέθοδο World Café. Οι εκπρόσωποι των μελών της Εθνικής Συμμαχίας μοιράστηκαν σε τέσσερα τραπέζια, ένα για κάθε άξονα του Σχεδίου Δράσης: ψηφιακές δεξιότητες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ψηφιακές δεξιότητες στον δημόσιο τομέα, ψηφιακές δεξιότητες στην εκπαίδευση και ο οριζόντιος άξονας ψηφιακές δεξιότητες στα κορίτσια και τις γυναίκες.  Σε κάθε τραπέζι διευκολυντής (συνδαιτημόνας) ήταν στέλεχος του Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών. Η πρόσκληση για τα μέλη ήταν μέσα από τέσσερις ενότητες συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων διάρκειας 40 λεπτών να απαντήσουν στα εξής ερωτήματα:

α. αν οι υφιστάμενες δράσεις μπορούν να βελτιωθούν με περαιτέρω συνέργειες,

β. αν υπάρχει κάποια προτεινόμενη δράση.

Μετά τη λήξη κάθε ενότητας, οι παριστάμενοι είχαν τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε διαφορετικό τραπέζι, ώστε να επωφεληθούν από τη διαδικασία για κάθε άξονα.

 

Το Innovation Lab έκλεισε με μεγάλο αριθμό προτάσεων για δράσεις σε όλους τους άξονες. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι στο τέλος της ημέρας για μια ακόμα φορά τονίστηκε το καινοτόμο στοιχείο στη λειτουργία της Εθνικής Συμμαχίας που είναι η ανταλλαγή απόψεων, η συνεργασία και η συν-διαμόρφωση κοινών λύσεων σε κοινά προβλήματα με τη συνεισφορά όλων των τομέων δράσεων της οικονομίας και της κοινωνίας.

Τέλος, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του εργαστηρίου το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στην ακόλουθη ιστοσελίδα:  https://docs.google.com/forms/d/1w-5a7rcbHkYvxDdJsybUnx55Mu4pfqqRMcJe2Alvs3E/edit#responses

Σύμφωνα με αυτό, το 44,4% έμεινε πολύ ικανοποιημένο με το περιεχόμενο του εργαστηρίου, το 66,7% θεωρεί ότι επετεύχθη ο στόχος του εργαστηρίου, περίπου το 56% έμεινε ικανοποιημένο με τον χώρο διεξαγωγής, το 44,4% έκρινε αποτελεσματική την κατανομή των αξόνων, σχεδόν το 57% έμεινε πολύ ικανοποιημένο από τη συνολική διοργάνωση της εκδήλωσης και, τέλος, το 33,3% έμεινε απόλυτα ικανοποιημένο από το εργαστήρι.

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία