διακοσμητική εικόνα

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων είχε σκοπό την αντιμετώπιση των ελλείψεων δεξιοτήτων στην ΕΕ, εστιάζοντας στις ψηφιακές και πράσινες τεχνολογικές δεξιότητες. Μέσω εθνικών και ενωσιακών πρωτοβουλιών και ευκαιριών χρηματοδότησης, στήριξε τις προσπάθειες επανειδίκευσης, ιδίως για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των κρατών μελών και των παρόχων εκπαίδευσης, συνεργάστηκαν σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις που σχετίζονται με τις δεξιότητες καθόλη τη διάρκειά του. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στις 9 Μαΐου 2023 και διήρκεσε 12 μήνες, προωθώντας πολυάριθμες δράσεις και πρωτοβουλίες. Στις 30 Απριλίου 2024, η εκδήλωση με θέμα: Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων — Τι θα γίνει στο μέλλον;  γιόρτασε το Έτος Δεξιοτήτων, τα επιτεύγματά του και τις μελλοντικές πρωτοβουλίες. Ωστόσο, η ενδυνάμωση των ατόμων με βασικές ψηφιακές δεξιότητες εξακολουθεί να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων ανέδειξε ότι είναι σημαντικό να παρέχονται στους ανθρώπους οι κατάλληλες δεξιότητες για ποιοτικές θέσεις εργασίας και να στηρίζονται οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις δεξιοτήτων εντός της ΕΕ.

Τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων αφορά κυρίως στην ενδυνάμωση των ατόμων ώστε να αναπτύξουν την επαγγελματική τους ζωή. Καλύτερες δεξιότητες σημαίνει νέες ευκαιρίες, θέσεις εργασίας υψηλότερης ποιότητας και μια πιο ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία. Με περισσότερες από 190 πρωτοβουλίες, οι δεξιότητες βρέθηκαν στο επίκεντρο σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο με αποτέλεσμα: τα άτομα που συμμετείχαν στην εκστρατεία φαίνεται να επιδεικνύουν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, κατανόηση και εμπιστοσύνη όσον αφορά στις πρωτοβουλίες σχετικά με τις δεξιότητες που έχει αναλάβει η ΕΕ, είναι πιο πρόθυμα να παρακολουθήσουν μαθήματα κατάρτισης και δηλώνουν ότι το Έτος Δεξιοτήτων είχε θετικό αντίκτυπο στη ζωή τους.

Το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων σε αριθμούς: 

  • 2000+ εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη
  • 190 πρωτοβουλίες της ΕΕ για τις δεξιότητες
  • 1,37 εκατομμύρια επισκέπτες σε 54 εκδηλώσεις σε 23 κράτη μέλη
  • 69 εκατομμύρια, η απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Η Eυρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις Ψηφιακές Δεξιοτήτες & την Απασχόληση και το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων

Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις Ψηφιακές Δεξιοτήτες & την Απασχόληση (DSJP) υποστήριξε τους στόχους του Έτους Δεξιοτήτων, καθώς παρέχει ευρύ φάσμα πληροφοριών, πόρων και ευκαιριών υψηλής ποιότητας στον τομέα των ψηφιακών δεξιοτήτων και της απασχόλησης σε όλα τα επίπεδα, από τα βασικό έως τα προηγμένο. Η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα για τις Ψηφιακές Δεξιοτήτες & την Απασχόληση προσφέρει ευκαιρίες κατάρτισης και στήριξη για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας, καλές πρακτικές, συμβουλές εμπειρογνωμόνων, πόρους και εργαλεία, καθώς και εκδηλώσεις σχετικά με το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων. Το Έτος Δεξιοτήτων επικεντρώθηκε στην προώθηση της αναγνώρισης των δεξιοτήτων και των προσόντων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ψηφιακών Δεξιοτήτων 2024 εμπίπτουν επίσης σε αυτή τη λογική: αποσκοπούν στην επιβράβευση έργων και πρωτοβουλιών που συμβάλλουν στη γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος. Από το 2023, η Ευρωπαϊκή Πλατφόρμα φιλοξενεί επίσης την Ακαδημία Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας με στόχο την αύξηση του αριθμού των επαγγελματιών που έχουν εκπαιδευτεί στην κυβερνοασφάλεια, ώστε να γεφυρωθεί το αυξανόμενο χάσμα ταλέντων στον κυβερνοχώρο. Η Ακαδημία Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας θα συγκεντρώσει τις υφιστάμενες πρωτοβουλίες για τη γεφύρωση του χάσματος δεξιοτήτων στον κυβερνοχώρο και την αντιμετώπιση των αναγκών της αγοράς εργασίας στον τομέα της κυβερνοασφάλειας.

Μάθετε περισσότερα για τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων.

© Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αναδημοσίευση κειμένου: Results of the European Year of Skills, Digital Skills & Jobs Platform, created Ginevra Santini

Επιμέλεια μετάφρασης: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση

Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Χώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ
Διαβάσετε περισσότερα