Το ΕΚΟΜΕ (Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας) ενίσχυσε δυναμικά την προώθηση της οπτικοακουστικής, ψηφιακής και κινηματογραφικής παιδείας κατά το σχολικό έτος 2023-2024, προσεγγίζοντας περισσότερους από 1000 εκπαιδευτικούς και 400 παιδιά μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και εργαστηρίων. Σε συνολικά 32 βιωματικά εργαστήρια, τόσο δια ζώσης όσο και εξ αποστάσεως, οι συμμετέχοντες απόλαυσαν μοναδικές εκπαιδευτικές εμπειρίες σε συνεργασία με Φεστιβάλ Κινηματογράφου, σχολεία, παιδαγωγικές ομάδες και εθνικά δίκτυα.

Μια από τις πιο σημαντικές δράσεις ήταν η παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Cin(e)περίληψη στην τάξη», το οποίο προσέφερε εξειδικευμένη επιμόρφωση σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με στόχο την προώθηση του ψηφιακού και κινηματογραφικού γραμματισμού και την ενίσχυση της εκπαιδευτικής συμπερίληψης. Συνολικά, 280 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε 8 βιωματικά εργαστήρια, ενώ το ίδιο πρόγραμμα παρουσιάστηκε και σε άλλες πλατφόρμες, συμπεριλαμβανομένων των Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, Ολυμπίας και Λάρισας.

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω της χρήσης ψηφιακών εργαλείων, με τη συμμετοχή 120 εκπαιδευτικών σε εξ αποστάσεως εργαστήρια. Οι εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν νέες μεθόδους διδασκαλίας και να εμπλουτίσουν τις δεξιότητές τους, προσφέροντας στους μαθητές τους πιο σύγχρονες και περιεκτικές εμπειρίες μάθησης.

Παράλληλα, το ΕΚΟΜΕ παρουσίασε το ψηφιακό εκπαιδευτικό εργαλείο «Είσαι (στα) Μέσα;», το οποίο στοχεύει στην ανάπτυξη ψηφιακών και μιντιακών δεξιοτήτων και στην ενίσχυση της ψηφιακής πολιτειότητας των παιδιών. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, περίπου 130 εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εφαρμόσουν πολυτροπικές δραστηριότητες στις τάξεις τους.

Η συμμετοχή φοιτητών σε ειδικά διαμορφωμένα εργαστήρια, καθώς και η εισαγωγή του νέου εκπαιδευτικού προγράμματος animation «Κι όμως… κινούμαστε!», υπογραμμίζουν την αφοσίωση του ΕΚΟΜΕ στη διαρκή ανανέωση των εκπαιδευτικών του προσφορών. Συνολικά, το πρόγραμμα «Κι όμως… κινούμαστε!» προσέγγισε 54.000 παιδιά και ενήλικες, ενώ 500 εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε σχετικά εργαστήρια.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες, το ΕΚΟΜΕ συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση της οπτικοακουστικής και κινηματογραφικής παιδείας στην Ελλάδα. Οι δράσεις του δεν περιορίζονται μόνο στην τρέχουσα χρονιά, αλλά θέτουν τα θεμέλια για συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη, με σκοπό την καλύτερη προετοιμασία εκπαιδευτικών και μαθητών για τις προκλήσεις του σύγχρονου ψηφιακού κόσμου.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τις δράσεις μπορείτε να ανατρέξτε στη ιστοσελίδα του ΕΚΟΜΕ.

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία
Διαβάσετε περισσότερα