
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόλις ενέκρινε το πρόγραμμα εργασίας «Ψηφιακή Ευρώπη» (DIGITAL) για την περίοδο 2025-2027, παρέχοντας χρηματοδοτική στήριξη ύψους 1,3 δισ. EUR για τις ψηφιακές δεξιότητες, την τεχνητή νοημοσύνη και την κυβερνοασφάλεια. Αυτή η σημαντική χρηματοδοτική προσπάθεια έχει σχεδιαστεί για να επιταχύνει την ανάπτυξη κρίσιμων ψηφιακών τεχνολογιών σε ολόκληρη την ήπειρο, ενισχύοντας την τεχνολογική κυριαρχία της Ευρώπης σε μια εποχή που ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ.
Το πρόγραμμα εργασίας, το οποίο είναι το τελευταίο στο πλαίσιο του τρέχοντος πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου 2021-2027, έχει ως στόχο τη μετάβαση βασικών έργων από το προπαρασκευαστικό στάδιο στην πλήρη ανάπτυξη. Μεταξύ των βασικών προτεραιοτήτων της είναι η ανάπτυξη και η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης, του υπολογιστικού νέφους και των δεδομένων, η ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο και οι ψηφιακές δεξιότητες, που είναι ζωτικής σημασίας για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων διοικήσεων και την ενδυνάμωση των επιχειρήσεων.
Βασικές προτεραιότητες για ένα ψηφιακό μέλλον
Στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας βρίσκεται μια σειρά στοχευμένων επενδύσεων:
- Επιτάχυνση της ανάπτυξης της ΤΝ: Το πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευρώπη» θα στηρίξει τη βελτίωση της πρόσβασης σε παραγωγικές εφαρμογές ΤΝ σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης και της βιομηχανικής μεταποίησης. Θα ενισχύσει περιβάλλοντα δοκιμών όπως οι «εικονικοί κόσμοι» — σχεδιασμένοι για την υποστήριξη των επικυρώσεων σε πραγματικό κόσμο — και θα ανοίξει το δρόμο για την πρωτοβουλία για τα εργοστάσια τεχνητής νοημοσύνης, η οποία έχει ως στόχο να εξοπλίσει τόσο τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα με υπερσύγχρονες ικανότητες τεχνητής νοημοσύνης.
- Ενίσχυση της ανθεκτικότητας στον κυβερνοχώρο: Ανταποκρινόμενη στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και στις εξελισσόμενες απειλές για την κυβερνοασφάλεια, η ΕΕ πρόκειται να δημιουργήσει το αποθεματικό κυβερνοασφάλειας της ΕΕ παράλληλα με υποστηρικτικές πλατφόρμες, όπως το ενιαίο σύστημα υποβολής εκθέσεων της πράξης για την ανθεκτικότητα στον κυβερνοχώρο. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούν στην προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, από νοσοκομεία έως υποβρύχια καλώδια.
- Επέκταση των ψηφιακών δεξιοτήτων και της καινοτομίας: Το πρόγραμμα ενισχύει το δίκτυο των ευρωπαϊκών κόμβων ψηφιακής καινοτομίας (ΕΣΚ), διασφαλίζοντας ότι οι ΜμΕ, οι επιχειρήσεις μεσαίας κεφαλαιοποίησης και οι δημόσιοι φορείς λαμβάνουν καθοδήγηση και κατάρτιση από εμπειρογνώμονες. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν νέες ακαδημίες σε αναδυόμενους τομείς όπως οι κβαντικές τεχνολογίες, η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, οι ημιαγωγοί και οι εικονικοί κόσμοι για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ζήτησης για προηγμένες ψηφιακές δεξιότητες.
- Δημιουργία της βραβευμένης πρωτοβουλίας Destination Earth, η οποία εργάζεται για τη δημιουργία ενός ψηφιακού μοντέλου της Γης για την υποστήριξη της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή και της διαχείρισης των κινδύνων καταστροφών. Η χρηματοδότηση θα δημιουργήσει ένα πιο ισχυρό μοντέλο στο οποίο θα μπορούν να έχουν πρόσβαση περισσότεροι ερευνητές.
- Ανάπτυξη της ικανότητας των ιδρυμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης της ΕΕ όσον αφορά τις ψηφιακές δεξιότητες, ώστε να τα βοηθήσουν να προσελκύσουν και να αναπτύξουν ταλέντα, ενισχύοντας παράλληλα τις προηγμένες ικανότητες στο ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό.
- Στήριξη της εφαρμογής της νέας αρχιτεκτονικής πορτοφολιού ψηφιακής ταυτότητας της ΕΕ (Digital Wallet) και της ευρωπαϊκής υποδομής εμπιστοσύνης, ενθαρρύνοντας παράλληλα την έγκρισή της σε όλα τα κράτη μέλη.
Η νέα πλατφόρμα στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP) θα επιταχύνει περαιτέρω την καινοτομία με τη χορήγηση του σήματος ποιότητας STEP Seal σε πολλά υποσχόμενα έργα, ενισχύοντας τις πιθανότητές τους να εξασφαλίσουν δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση.
Αξιοποίηση της κληρονομιάς του ψηφιακού μετασχηματισμού
Το παρόν πρόγραμμα εργασίας δεν αφορά μόνο νέες πρωτοβουλίες, αλλά και εδραιώνει και επεκτείνει δράσεις που είχαν δρομολογηθεί σε προηγούμενες φάσεις. Με τη μετάβαση έργων όπως τομεακοί κοινοί χώροι δεδομένων και ψηφιακά δίδυμα από το στάδιο του σχεδιασμού στο στάδιο της εγκατάστασης, το πρόγραμμα επιδιώκει να διασφαλίσει τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των ψηφιακών υποδομών της Ευρώπης. Ενισχύει επίσης τους στόχους πολιτικής που περιγράφονται στην ψηφιακή πυξίδα 2030 και την πορεία προς την ψηφιακή δεκαετία, θέτοντας τις βάσεις για την εξέλιξη της Ευρώπης σε μια ήπειρο όπου η ψηφιακή αριστεία και η τεχνολογική κυριαρχία συμβαδίζουν.
Οι επενδύσεις αυτές είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής καινοτομίας, ενισχύοντας παράλληλα την ψηφιακή άμυνά μας και εξοπλίζοντας το ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό με τις δεξιότητες που απαιτούνται για το μέλλον. Τα μέτρα που περιγράφονται στο πρόγραμμα εργασίας ανταποκρίνονται άμεσα στις σύγχρονες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας εξέλιξης της παραγόμενης ΤΝ και της ανάγκης για ισχυρή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο κόσμο.
Κοιτάζοντας μπροστά
Οι επικείμενες ΨΗΦΙΑΚΕΣ προσκλήσεις, οι οποίες αναμένεται να ξεκινήσουν τον Απρίλιο του 2025, θα ανοίξουν τις πόρτες για τις επιχειρήσεις, τις δημόσιες διοικήσεις και τις συνδεδεμένες χώρες (συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, των χωρών ΕΖΕΣ/ΕΟΧ και άλλων) για να επωφεληθούν από αυτή την άνευ προηγουμένου επένδυση. Καθώς η Ευρώπη συνεχίζει την πορεία της στον ψηφιακό μετασχηματισμό, οι πρωτοβουλίες αυτές είναι έτοιμες να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη ενός ανθεκτικού, ασφαλούς και καινοτόμου ψηφιακού μέλλοντος.
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα διοργανώσει μια ενημερωτική ημερίδα, σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, η οποία θα παρέχει περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τις επικείμενες ευκαιρίες χρηματοδότησης και τους στρατηγικούς στόχους του προγράμματος.
Για λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τις ευκαιρίες χρηματοδότησης και τις προσκλήσεις υποβολής προτάσεων, τα ενδιαφερόμενα μέρη ενθαρρύνονται να επισκεφθούν τη διαδικτυακή πύλη χρηματοδότησης και υποβολής προσφορών της ΕΕ.