Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού 2024 (EU Code Week) , που θα διεξαχθεί από τις 14 έως τις 27 Οκτωβρίου 2024 , είναι μια πρωτοβουλία που στοχεύει στο να καταστήσει τον προγραμματισμό και τον ψηφιακό γραμματισμό προσιτούς σε όλους με διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Σκοπός της δράσης είναι να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τον κόσμο της τεχνολογίας που εξελίσσεται ραγδαία, ενώ ταυτόχρονα ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων, τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Η συγγραφή κώδικα δεν αφορά μόνο τη δημιουργία λογισμικού ή εφαρμογών, αλλά και την ανάπτυξη δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων, αναλυτικής σκέψης και συνεργασίας. Με τη γρήγορη τεχνολογική εξέλιξη, η εκμάθηση προγραμματισμού γίνεται πιο σημαντική από ποτέ, καθώς μας βοηθά να κατανοήσουμε τις τεχνολογίες που διαμορφώνουν την καθημερινότητά μας και να ενισχύσουμε τη συμμετοχή μας στη δημιουργία καινοτόμων ιδεών.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού είναι μία από τις πιο γνωστές και διεθνώς αναγνωρισμένες πρωτοβουλίες της ΕΕ, με αποδεδειγμένο αντίκτυπο στο κοινό στο οποίο απευθύνεται. Υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Υπουργεία Παιδείας των κρατών μελών της ΕΕ.. Από την έναρξή της το 2013, ο αριθμός των δραστηριοτήτων έχει αυξηθεί θεαματικά. Το 2023 διοργανώθηκαν 71 χιλιάδες δραστηριότητες, στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων περιοχών εκτός Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων, άτομα κάθε ηλικίας και επιπέδου γνώσεων μπορούν να συμμετέχουν σε δραστηριότητες, είτε είναι εκπαιδευτικοί που θέλουν να ενσωματώσουν τον προγραμματισμό στα μαθήματά τους, είτε μαθητές, γονείς ή επαγγελματίες που επιθυμούν να αναπτύξουν νέες δεξιότητες. Το πρόγραμμα της Εβδομάδας περιλαμβάνει εργαστήρια, σεμινάρια, διαδικτυακές δραστηριότητες, αλλά και εκδηλώσεις σε σχολεία, πανεπιστήμια και τοπικές κοινότητες.

Αυτό που καθιστά την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού ιδιαίτερα σημαντική είναι η φιλοσοφία της συμμετοχής και της διάδοσης. Όλοι, ανεξαρτήτως ηλικίας ή υπόβαθρου, μπορούν να συνεισφέρουν ή να συμμετέχουν, ενώ οργανισμοί και κοινότητες ενθαρρύνονται να διοργανώσουν τις δικές τους δράσεις. Η πρωτοβουλία κινητοποιεί εκατομμύρια συμμετέχοντες κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων σχολείων, ιδρυμάτων και ατόμων όλων των ηλικιών, πολιτισμών και υπόβαθρων.

Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πρωτοβουλία υποστηρίζεται ενεργά από εθελοντές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή , ενισχύοντας τη συνεργασία σε διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, προσφέρονται σεμινάρια, προγράμματα μαθημάτων και δωρεάν μαθήματα κατάρτισης για τους εκπαιδευτικούς, ανεξαρτήτως του μαθήματος που διδάσκουν.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για να δηλώσετε συμμετοχή σε δραστηριότητες, μπορείτε να επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Προγραμματισμού:  EU Code Week

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
Χώρα
  • Ευρωπαϊκή Ένωση
Είδος πρωτοβουλίας
  • Θεσμική πρωτοβουλία της ΕΕ
Διαβάσετε περισσότερα