Ακολουθεί αναδημοσίευση Δελτίου Τύπου του Συμβουλίου της EE :
Στην από 23/11 συνεδρίαση, το Συμβούλιο εξέδωσε σειρά συστάσεων σχετικά με τους βασικούς παράγοντες διευκόλυνσης για την επιτυχή ψηφιακή εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς και σχετικά με τη βελτίωση της παροχής ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων στην εκπαίδευση και την κατάρτιση.
Με τη δέσμη αυτή, το Συμβούλιο αντιμετωπίζει την ανάγκη να καταστεί η εκπαίδευση κατάλληλη για έναν πραγματικό ψηφιακό μετασχηματισμό και ικανή να συμβαδίζει με την εποχή, παρέχοντας παράλληλα τις απαραίτητες δεξιότητες και ικανότητες που είναι και θα είναι απαραίτητες σε αυτή τη νέα πραγματικότητα.
Τέσσερις στους πέντε ανθρώπους θα αποκτήσουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030
Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε την ανάγκη βελτίωσης της ψηφιακής ετοιμότητας των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης όσον αφορά την ανθεκτικότητα, την προσβασιμότητα, την υψηλή ποιότητα και τη συμμετοχικότητα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της δέσμευσης για την ψηφιακή δεκαετία, ο στόχος της ΕΕ είναι το 80 % του πληθυσμού ηλικίας 16-74 ετών να έχει τουλάχιστον βασικές ψηφιακές δεξιότητες έως το 2030.
Στο πλαίσιο αυτό, και στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έτους Δεξιοτήτων (2023), είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επικεντρωθούμε στις ανάγκες της εκπαίδευσης και της κατάρτισης όσον αφορά τον ψηφιακό μετασχηματισμό,αναλαμβάνοντας δράση σε όλα τα επίπεδα (προσχολική, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, τριτοβάθμια εκπαίδευση, εκπαίδευση ενηλίκων), σε μια προοπτική διά βίου μάθησης, καθώς και για όλες τις ομάδες του πληθυσμού (π.χ. νέοι, ενήλικες και επαγγελματίες).
Ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες
Η σύσταση του Συμβουλίου που εκδόθηκε σήμερα σχετικά με τις ψηφιακές δεξιότητες και ικανότητες συνιστά στα κράτη μέλη να συμφωνήσουν σχετικά με εθνικές και, κατά περίπτωση, περιφερειακές στρατηγικές ή στρατηγικές προσεγγίσεις για την ψηφιακή εκπαίδευση και δεξιότητες και ικανότητες, καλώντας τα:
- καθορισμός ή επανεξέταση των εθνικών στόχων για την παροχή αυτών των δεξιοτήτων και ικανοτήτων
- λήψη μέτρων με στόχο «ομάδες προτεραιότητας ή δυσπρόσιτες ομάδες»
- ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση
- προώθηση της διδασκαλίας ψηφιακών δεξιοτήτων εγκάρσια σε διάφορα θέματα
- ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και ικανοτήτων για όλους τους σπουδαστές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, παρέχοντας ευκαιρίες μάθησης σε όλα τα επίπεδα και τους επιστημονικούς κλάδους
- παροχή ευκαιριών στους ενήλικες να αποκτήσουν ψηφιακές δεξιότητες και αντιμετώπιση της έλλειψης επαγγελματιών ΤΠΕ
Επιτυχής ψηφιακή εκπαίδευση και κατάρτιση
Ταυτόχρονα, η σύσταση του Συμβουλίου σχετικά με τους βασικούς παράγοντες διευκόλυνσης για την επιτυχή ψηφιακή εκπαίδευση και κατάρτιση επικεντρώνεται στον τρόπο με τον οποίο τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης μπορούν να προσαρμοστούν στην ψηφιακή εποχή. Παρέχει καθοδήγηση για το πώς να προετοιμάσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία δημιουργικά, με ασφάλεια και υπευθυνότητα, με βάση την κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της.
Μεταξύ άλλων μέτρων, καλεί τα κράτη μέλη:
- ενσωμάτωση των ψηφιακών τεχνολογιών στη διδασκαλία και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών ώστε να τις χρησιμοποιούν
- στήριξη της ανάπτυξης ψηφιακών εκπαιδευτικών εργαλείων, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας σχετικά με τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης
- λήψη μέτρων κυβερνοασφάλειας στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης της ευαισθητοποίησης
- επενδύσεις στη συνδεσιμότητα, τις ψηφιακές υποδομές και την ψηφιακή προσβασιμότητα στην εκπαίδευση και την κατάρτιση
Επόμενα βήματα
Και οι δύο συστάσεις που εγκρίθηκαν θα δημοσιευθούν στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή τους σε όλα τα κράτη μέλη· στη συνέχεια, θα συντάξει και θα διαβιβάσει έκθεση στο Συμβούλιο εντός πέντε ετών.
Στον ακόλουθο σύνδεσμο https://www.consilium.europa.eu/en/infographics/digital-decade/ μπορείτε να διαβάσετε το ενημερωτικό γράφημα της ΕΕ με τίτλο «Διαδρομή προς την ψηφιακή δεκαετία»: το σχέδιο της ΕΕ για την επίτευξη μιας ψηφιακής Ευρώπης έως το 2030 το οποίο συνοψίζει τις βασικές πληροφορίες της Ψηφιακής Δεκαετίας.
© Εuropean Council
Πηγή: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο