Το Cedefop και ο ΟΟΣΑ διοργανώνουν το τρίτο κοινό συμπόσιο τους, με θέμα “Μαθητεία και ψηφιακή μετάβαση”, στις 15 και 16 Ιουνίου 2023, στη Θεσσαλονίκη.
Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν φορείς διαμόρφωσης πολιτικής, κοινωνικοί εταίροι, επαγγελματίες και ερευνητές από όλο τον κόσμο και θα διερευνήσουν τους δεσμούς μεταξύ μαθητείας και ψηφιακής μετάβασης, καθώς και τις επιπτώσεις τους στη χάραξη πολιτικής.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Η προεγγραφή είναι πλέον ανοιχτή. Πατήστε εδώ για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας να παρακολουθήσετε αυτοπροσώπως την εκδήλωση. Ακολουθεί κατωτέρω η προσωρινή ημερήσια διάταξη.
Στην εκδήλωση θα παρουσιασθεί υλικό με νέα στοιχεία ή με αναλύσεις των προκλήσεων και των ευκαιριών που η ψηφιοποίηση έχει ήδη επιφέρει ή μπορεί να δημιουργήσει στο μέλλον, για τις θέσεις μαθητείας. Οι παρουσιάσεις του εν λόγω υλικού θα ενισχυθούν με παρουσιάσεις από το Cedefop και τον ΟΟΣΑ, με συζητήσεις σε πάνελ και ερωτήσεις – απαντήσεις με τους συμμετέχοντες.
Οι ψηφιακές τεχνολογίες έχουν τη δυνατότητα να ενισχύσουν μία βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, προωθώντας την καινοτομία, την αποδοτικότητα και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες. Η ψηφιοποίηση και η αυτοματοποίηση, που υποστηρίζονται από την πρόοδο της ρομποτικής, της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων ψηφιακών τεχνολογιών, έχουν αντίκτυπο στην απασχόληση, μεταβάλλουν τις ανάγκες σε δεξιότητες και ενδεχομένως, να οδηγούν σε αναντιστοιχία δεξιοτήτων. Υποστηρίζουν, επίσης, την ανάπτυξη νέων μορφών εργασίας και μάθησης, όπως η ενοικίαση εργαζομένων (platform or gig work), η εξ αποστάσεως εργασία με χρήση ΤΠΕ (remote ICT-based work), η εξ αποστάσεως ή μικτή μάθηση (distance or blended learning) και η μαζική εκπαίδευση (crowd learning).
Καθώς μπορεί να απαιτούνται νέες ή επαναπροσδιορισμένες δεξιότητες, η μαθητεία – η οποία συνδέεται στενά με την αγορά εργασίας – μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για την ανάπτυξη των κατάλληλων δεξιοτήτων που απαιτούνται για την ψηφιακή μετάβαση, τόσο για τους νέους στην αρχική εκπαίδευση, όσο και για την αναβάθμιση ή επανεκπαίδευση των ενηλίκων. Μπορεί να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει τις διαδικασίες μετασχηματισμού που πυροδοτεί η ψηφιοποίηση, τουλάχιστον όσον αφορά το νέο ή επαναπροσδιορισμένο περιεχόμενο κατάρτισης/αποτελέσματα μάθησης. Ταυτόχρονα, η ψηφιοποίηση αποτελεί ευκαιρία για την προσαρμογή της μαθητείας στις νέες μορφές κατάρτισης που ενεργοποιούνται από τις νέες τεχνολογίες.
Στο συμπόσιο θα διερευνηθεί η σχέση μεταξύ μαθητείας και ψηφιακής μετάβασης, προς δύο κατευθύνσεις.
(α) Ποιος είναι ο αντίκτυπος της ψηφιοποίησης όσον αφορά τη ζήτηση για μαθητεία (π.χ. νέες ή επαναπροσδιορισμένες δεξιότητες, επαγγέλματα, προγράμματα, προγράμματα σπουδών κ.λπ.)
(β) Ποιος είναι ο αντίκτυπος της ψηφιοποίησης σχετικά με την προσφορά μαθητείας (π.χ. μεθοδολογίες διδασκαλίας και κατάρτισης, κατάρτιση εκπαιδευτικών και εκπαιδευτών στη χρήση νέων τεχνολογιών, κ.λπ.)
Πληροφορίες για τους συμμετέχοντες
Η προεγγραφή είναι πλέον ανοικτή. Πατήστε εδώ για να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας να παρακολουθήσετε αυτοπροσώπως την εκδήλωση.
Hμερήσια διάταξη
Παρακαλείστε να λάβετε υπόψη σας ότι οι αναφερόμενοι χρόνοι είναι ενδεικτικοί. Η τελική ημερήσια διάταξη θα ανακοινωθεί 2 εβδομάδες πριν από το συμπόσιο.
Πέμπτη, 15 Ιουνίου: 10.00 – 17.30
- Εναρκτήριες ομιλίες
- Εισαγωγικές παρουσιάσεις από το Cedefop και τον ΟΟΣΑ
- Παρουσιάσεις
- Ερωτήσεις και απαντήσεις/συζητήσεις
Παρασκευή, 16 Ιουνίου: 10.00 – 15.00
- Παρουσιάσεις
- Ερωτήσεις και απαντήσεις/συζητήσεις
- Συζήτηση σε πάνελ
- Συμπεράσματα
Όπως ανακοινώθηκε, οι διοργανωτές δεν καλύπτουν κανένα κόστος ταξιδιού ή διαμονής, αλλά προσφέρουν:
- καφέ και γεύμα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και τις δύο ημέρες,
- προγραμματισμένη μεταφορά με λεωφορείο από κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης προς τις εγκαταστάσεις του Cedefop με επιστροφή, σύμφωνα με το πρόγραμμα του συμποσίου,
- ειδικές τιμές σε συγκεκριμένα ξενοδοχεία, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των δωματίων τους.
Πληροφορίες για τους συγγραφείς/παρουσιαστές
Το Cedefop και ο ΟΟΣΑ έλαβαν περιλήψεις και για τις δύο ενότητες, μετά από πρόσκληση υποβολής των παρουσιάσεων.
Μια κοινή επιτροπή του Cedefop και του ΟΟΣΑ αξιολόγησε τις περιλήψεις και οι συγγραφείς που προσέγγιζαν περισσότερο το θέμα, ενημερώθηκαν για να υποβάλουν πλήρη παρουσίαση. Οι επιλεγμένες εργασίες (α) θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια του Συμποσίου του 2023 ή/και (β) θα συμπεριληφθούν σε επόμενη κοινή έκδοση του Cedefop και του ΟΟΣΑ.
Σημαντικά στάδια και ημερομηνίες για τους συγγραφείς:
- προθεσμία υποβολής του προσχεδίου της πλήρους εργασίας: 1 Μαρτίου 2023
- αξιολόγηση από Cedefop/OECD, του σχεδίου της πλήρους παρουσιάσεως: 2 Μαΐου 2023
- προθεσμία υποβολής των παρουσιάσεων για το συμπόσιο: 9 Ιουνίου 2023
- εκδήλωση: 15 και 16 Ιουνίου 2023
- καταληκτική ημερομηνία υποβολής του πλήρους κειμένου: Σεπτέμβριος 2023 (προσωρινή, προς επιβεβαίωση)
- αναμενόμενη ημερομηνίας δημοσίευσης: Ιανουάριος 2024 (προσωρινή, προς επιβεβαίωση)
Το συμπόσιο του 2023 συνεχίζει τη συνεργασία του Cedefop και του ΟΟΣΑ για τη μαθητεία.
Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις προηγούμενες εκδηλώσεις και δημοσιεύσεις μας:
2021 συμπόσιο μαθητείας για οικολογικότερες οικονομίες και κοινωνίες, και η μεταγενέστερη δημοσίευση των παρουσιάσεων.
2019 συμπόσιο με τα επόμενα βήματα για τη μαθητεία, και η επακόλουθη δημοσίευση των παρουσιάσεων.
Για περισσότερες πληροφορίες για το συμπόσιο και σύντομα βιογραφικά των ομιλητών, πατήστε εδώ
©Cedefop and OECD