Οι ψηφιακές δεξιότητες δεν συνιστούν μια απλή προσθήκη γνώσης για τους εργαζόμενους αλλά μια συμπεριληπτική πλατφόρμα, που τοποθετεί το ανθρώπινο δυναμικό στην αιχμή του δόρατος για τον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Τα τελευταία χρόνια η αντίληψη όλων μας, αναφορικά στις ψηφιακές δεξιότητες έχει διευρυνθεί, γεγονός που συμπαρασύρει και τις διδακτικές μεθόδους πάνω στις οποίες η πολιτεία, οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις αναπτύσσουν τις στρατηγικές τους. Προϊόντος του χρόνου, αυτό που κερδίζει έδαφος στο σκεπτικό αντιμετώπισης των ψηφιακών δεξιοτήτων είναι μια ολιστική προσέγγιση, άκρως απαραίτητη στο σύγχρονο περιβάλλον της οικονομίας της γνώσης με την καινοτομική σκέψη και την τεχνολογική εξέλιξη να αποτελούν συνδυαστικά βασικούς πυλώνες. Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ ότι η δέσμευση στη διαρκή μάθηση με ισχυρή έμφαση στην τεχνολογία και τις επιχειρηματικές δεξιότητες, σε συνδυασμό με την κοινωνική συνείδηση, έχει καταστεί θεμελιώδης για την επιτυχία του επαγγελματία του μέλλοντος. Παράλληλα όμως, απαιτείται συμπόρευση ανάμεσα σε θεσμικούς και επιχειρηματικούς stakeholders με κοινό όραμα και συναντίληψη στην προώθηση της καινοτομίας και του ψηφιακού μετασχηματισμού συνολικά.

Αυτή ακριβώς είναι και η κατεύθυνση που κινούμαστε στη Cisco, έχοντας διαμορφώσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική στο πλαίσιο ενός παγκόσμιου προγράμματος ενίσχυσης του ψηφιακού μετασχηματισμού και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων, το Networking Academy NetAcad. Το πρόγραμμα εδράζεται σε δύο άξονες, αφενός στο αισθητήριο της Cisco όσον αφορά την κοινωνική ευθύνη και τον πρωταρχικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα στις εξελίξεις καθώς επίσης την αποδεδειγμένη ικανότητα να αποτυπώνουμε τις τάσεις της αγοράς. Ενσωματώνουμε ένα ευρύτατο φάσμα μαθημάτων και μια πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα απόκτησης δεξιοτήτων για όλους.

Οι συνεχώς μεταβαλλόμενες επαγγελματικές απαιτήσεις απαιτούν ένα υψηλής ποιότητας εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα εφοδιάσει τους συμμετέχοντες στη διαδικασία ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων με ουσιαστική γνώση και δυνατότητα προσαρμογής και ανέλιξης. Η μεθοδολογία του προγράμματος στηρίζεται στην κατάλληλη προετοιμασία των σπουδαστών για την εκπλήρωση των προκλήσεων που θα αντιμετωπίσουν αργότερα στη ζωή και όχι μόνο στην ακαδημαϊκή ή επαγγελματική τους καριέρα. Στο πλαίσιο του παγκόσμιου εκπαιδευτικού προγράμματος της Cisco, NetAcad και μέσα από την πλατφόρμα skills for all, μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί 15 εκατομμύρια σπουδαστές σε 180 χώρες. Στην Ελλάδα ο χάρτης των συνεργασιών και των ακαδημιών μας που καλύπτει το σύνολο της επικράτειας προσεγγίζουν τις 100, με περισσότερους από 60 πιστοποιημένους εκπαιδευτές, 22.000 και πλέον πιστοποιημένους απόφοιτους και τους εγγεγραμμένους σπουδαστές σήμερα να ξεπερνούν τους 4.500. Σημαντική διάσταση σε αυτή τη στρατηγική έχουν οι τοπικές κοινωνίες, γεγονός το οποίο αποτυπώνεται μέσα από συνεργασίες με έναν μεγάλο αριθμό δήμων παρέχοντας δωρεάν upskilling στους πολίτες.

Αξίζει να αναφερθεί ωστόσο, ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Ε.Ε. τα τρία τέταρτα των εταιρειών της Ένωσης δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολίες σχετικά με την εύρεση των κατάλληλων εργαζομένων με τις απαραίτητες δεξιότητες που απαιτούνται. Η Cisco έχοντας διαγνώσει ακριβώς αυτή την υστέρηση ως προς την ενσωμάτωση των ψηφιακών δεξιοτήτων έχει πλαισιώσει στην Ελλάδα το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη με ειδικές πρωτοβουλίες και δράσεις που στο επίκεντρό τους έχουν τη διαμόρφωση ενός πλάνου ενίσχυσης και εμπλουτισμού των ψηφιακών δεξιοτήτων. Επιπλέον, η προσπάθειά μας αυτή, ενισχύεται ακόμη περισσότερο με τη συμμετοχή μας ως τεχνολογικός partner στη λειτουργία του Aegean Neorion Innovation Center στη Σύρο, το οποίο έχει ξεκινήσει τη λειτουργία του από τον Ιανουάριο του 2023 με στόχο την ανάδειξη των νησιών του Αιγαίου ως  προορισμού καινοτομίας και τεχνολογίας. Η στόχευση εστιάζεται στην προώθηση του ψηφιακού μετασχηματισμού στη ναυτιλία η οποία πλαισιώνεται από ένα ευρύτατο φάσμα λύσεων που αφορούν στην Παιδεία, την Υγεία, τις Πόλεις, τα Λιμάνια και τις Μαρίνες, τις ΜΜΕ και την τοπική οικονομία.

Με το 2023 να έχει ανακηρυχθεί ως ευρωπαϊκό έτος ψηφιακών δεξιοτήτων, αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει μια πληθώρα δράσεων στις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ε.Ε. θεωρεί ότι όταν οι άνθρωποι αποκτήσουν τις σχετικές δεξιότητες μπορούν να ανταποκριθούν στις αλλαγές της αγοράς εργασίας και να δραστηριοποιούνται πλήρως στην κοινωνία. Εμείς ως Οργανισμός αλλά και ως ενεργό μέλος της Εθνικής Συμμαχίας δίνουμε το παρόν για να συνδράμουμε και να δώσουμε ώθηση στις προσπάθειες για τον εφοδιασμό των πολιτών με τις κατάλληλες δεξιότητες, ώστε να ανταποκριθούν στις τρέχουσες και μελλοντικές ανάγκες της αγοράς εργασίας με δεδομένο ότι η ικανότητα καινοτομίας των οργανισμών ξεκινά από τους ανθρώπους, καθιστώντας καθοριστικό τον ανθρώπινο παράγοντα. Βέβαια, αυτή η επανάσταση δεξιοτήτων θα πρέπει να είναι συνεκτική και συμπεριληπτική, χωρίς να αποκλείεται κανείς, όσο μακριά κι αν βρίσκεται από τα αστικά κέντρα ή τα κέντρα αποφάσεων.

Η δημιουργός

Η Έλενα Πρασσάκη είναι Marketing & Communications Manager, Networking Academy Manager
στη Cisco Greece, Cyprus & Malta.

Ψηφιακή τεχνολογία/εξειδίκευση
  • Ψηφιακές δεξιότητες
Επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων
  • Βασικό
  • Ενδιάμεσο
  • Προχωρημένο
  • Επαγγελματίας/Ειδικός ΤΠΕ
Χώρα
  • Ελλάδα
Είδος πρωτοβουλίας
  • Εθνική πρωτοβουλία