Ξεκίνησαν οι εγγραφές σε 4 Μεταπτυχιακά Προγράμματα για την Τεχνητή Νοημοσύνη που χρηματοδοτούνται από το Μηχανισμό “Συνδέοντας την Ευρώπη” (CEF), αναζητώντας φιλόδοξους φοιτητές από όλη την Ευρώπη, οι οποίοι θα ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους το φθινόπωρο του 2022.
Τα προγράμματα αυτά είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ ευρωπαϊκών και εθνικών εταίρων και εστιάζουν σε συγκεκριμένους στόχους. Για την καλύτερη κατανόηση του καθενός από αυτά ακολουθεί σύντομη περιγραφή.
AI4Gov: κατάρτιση μιας νέας γενιάς επαγγελματιών στη δημόσια διοίκηση
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης για Δημόσιες Υπηρεσίες (AI4Gov) είναι ανοικτό για εγγραφές για 2η χρονιά. Το πρόγραμμα, το οποίο ξεκίνησε πέρυσι, επικεντρώνεται στην κατάρτιση των επαγγελματιών των δημόσιων υπηρεσιών με δεξιότητες τεχνητής νοημοσύνης, με στόχο τη βελτίωση των εξαιρετικά εξειδικευμένων ψηφιακών δεξιοτήτων σε αυτόν τον τομέα.
Στόχος είναι να προετοιμαστούν ηγετικά στελέχη για την εισαγωγή και υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης στο δημόσιο τομέα. Κατά την 1η χρονιά λειτουργίας του προγράμματοςσυμμετείχαν 40 φοιτητές, 23 διαφορετικών εθνικοτήτων, σε ίση αναλογία ανδρών και γυναικών. Το πρόγραμμα έχει λάβει ήδη πολύ θετικά σχόλια από τους σπουδαστές που τώρα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους μπορείτε να διαβάσετε ένα σύντομο απόσπασμα από τον Enzo Maria Le Fevre, σήμερα σπουδαστή του μεταπτυχιακού προγράμματος AI4Gov. Ο Enzo συμμετείχε ενεργά στην επικοινωνιακή εκστρατεία που διοργανώθηκε για την πρώτη επέτειο της Ευρωπαϊκής Πλατφόρμας για τις Ψηφιακές Δεξιότητες και την Απασχόληση, αναλύοντας τους λόγους που τον οδήγησαν να ξεκινήσει αυτή την εκπαίδευση, τους οποίους μπορείτε να βρείτε στο σύνδεσμο Άποψη Εnzo Μaria Le Fevre για ΤΝ.
Οι σπουδαστές θα λάβουν ένα κοινό μεταπτυχιακό τίτλο από το Πολυτεχνείο της Μαδρίτης και το Πολυτεχνείο του Μιλάνου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Έρλανγκεν-Νυρεμβέργης και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ταλίν. Η προθεσμία εγγραφής είναι η 30η Ιουνίου και η διαφοροποίηση του προγράμματος σε σχέση με την 1η χρονιά λειτουργίας του είναι ότι φέτος το πρόγραμμα θα είναι μερικής φοίτησης αντί πλήρους φοίτησης. Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αίτησης, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΤΝ για Δημόσιες Υπηρεσίες.
Ο ανθρώπινος παράγοντας στην τεχνητή νοημοσύνη: Ανθρωποκεντρικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη (HCAIM)
Τα ανθρωποκεντρικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη (Human Centered AI Masters – HCAIM) τίθενται σε λειτουργία από το τρέχων ακαδημαϊκό έτος στα ακόλουθα Πανεπιστήμια που αποτελούν μέρος του προγράμματος: Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Ουτρέχτης, Πανεπιστήμιο της Νάπολης Federico II και Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας και Οικονομικών Επιστημών της Βουδαπέστης.
Η ιδέα πίσω από τη δημιουργία των ανθρωποκεντρικών Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων στην Τεχνητή Νοημοσύνηείναι ότι τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης φέρουν τεράστιες δυνατότητες αλλά και μία σειρά προκλήσεων, από τη στρεβλωμένη υλοποίηση λόγω εσφαλμένων δεδομένων έως τη στέρηση κατανόησης και ελέγχου των πολύπλοκων συστημάτων. Πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για το κοινό καλό; Τα μεταπτυχιακά προγράμματα θα εκπαιδεύσουν τους σπουδαστές να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν την τεχνητή νοημοσύνη και θα τους βοηθήσουν να διαχειριστούν τις κοινωνικές επιλογές που θα τις ακολουθήσουν. Ένα μέρος της κατάρτισης θα αφορά τη λεγόμενη «επεξηγηματική τεχνητή νοημοσύνη» (explainable AI), το σύνολο δηλαδή των διαδικασιών και μεθόδων που επιτρέπει στους ανθρώπους να κατανοούν και να εμπιστεύονται τα αποτελέσματα των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, τη συμμόρφωση από το στάδιο του σχεδιασμού και την εφαρμογή σε πραγματικούς οργανισμούς, εκπαιδεύοντας τους μελλοντικούς επαγγελματίες της ΤΝ στη λήψη ορθών αποφάσεων σχετικά με τη χρήση της, έχοντας στο επίκεντρο τις ανθρώπινες ανησυχίες.
Διατίθενται επιλογές προγραμμάτων πλήρους και μερικής φοίτησης για τους σπουδαστές, ανάλογα με το Πανεπιστήμιο, καθώς και υποτροφίες. Για περισσότερες πληροφορίες και τις διαθέσιμες επιλογές προγραμμάτων ανά πανεπιστήμιο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Ανθρωποκεντρικά Μεταπτυχιακά Προγράμματα στην ΤΝ.
Κατάρτιση των μελλοντικών επιχειρηματιών ΤΝ: Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην τεχνητή νοημοσύνη για σταδιοδρομία στην ΕΕ (MAI4CAREU)
Το Μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην τεχνητή νοημοσύνη για σταδιοδρομία στην ΕΕ (Master in AI for Careers in the EU – MAI4CAREU) διαθέτει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει το Πανεπιστήμιο της Κύπρου, το Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και το Πανεπιστήμιο Ruse Angel Kanchev στη Βουλγαρία, επιπλέον το Κέντρο Αριστείας CYENS στην Κύπρο καθώς και τέσσερις ΜΜΕ υψηλής τεχνολογίας (Nodes & Links Labs, 3AeHealth LTD, Injenia SRL και MLPS AD). Η προστιθέμενη αξία του συγκεκριμένου προγράμματος είναι ακριβώς η ύπαρξη του ίδιου του δικτύου συνεργαζόμενων εταίρων, το οποίο θα παρέχει στους σπουδαστές την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα camp ΤΝ, να συνεργαστούν με σπουδαστές από άλλα πανεπιστήμια, να επιδιώξουν πρακτική άσκηση στη βιομηχανία ή ακόμη και να συμμετέχουν σε διαδικτυακά μαθήματα των άλλων πανεπιστημίων.
Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην τεχνητή νοημοσύνη για σταδιοδρομία στην ΕΕ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην κατάρτιση μελλοντικών επιχειρηματιών στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης καθώς και στην προώθηση της ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων τεχνητής νοημοσύνης. Οι προθεσμίες εγγραφής στα εν λόγω μεταπτυχιακά προγράμματα ποικίλλουν ανάλογα με τα πανεπιστήμια που τα προσφέρουν και κυμαίνονται από την 31η Μαΐου για το Πανεπιστήμιο Κύπρου έως την 1η Σεπτέμβριου για το Πανεπιστήμιο Angel Ruse στη Βουλγαρία. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα Μεταπτυχιακά Προγράμματα στην ΤΝ για σταδιοδρομία στην ΕΕ.
Στόχευση της ΤΝ στην υγεία: «επεξηγηματική τεχνητή νοημοσύνη» (explainable AI) στη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης (xAIM)
«Επεξηγηματική τεχνητή νοημοσύνη» (explainable AI) στη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης (eXplainable Artificial Intelligence in healthcare Management – xAIM): αυτό το πρόγραμμα απευθύνεται στους επαγγελματίες της υγείας με στόχο την αντιμετώπιση της έλλειψης εξαιρετικά εξειδικευμένων ψηφιακών δεξιοτήτων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης στο πεδίο αυτό. Έχει σχεδιαστεί για όσους ενδιαφέρονται να κατανοήσουν τις ανάγκες της «επεξηγηματικής τεχνητής νοημοσύνης» (eXplainable AI -xAI), το σύνολο δηλαδή των διαδικασιών και μεθόδων που επιτρέπει στους ανθρώπους να κατανοούν και να εμπιστεύονται τα αποτελέσματα των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, με ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των πιθανών εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης. Θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο της Παβίας, αποδίδει 90 πιστωτικές μονάδες (ECTS) σε 18 μήνες και η προθεσμία εγγραφής είναι η 30η Μαΐου. Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα ΤΝ στη διαχείριση της υγειονομικής περίθαλψης.
Πηγή: AI Masters | Digital Skills and Jobs Platform (europa.eu)
Επιμέλεια κειμένου: Εθνική Συμμαχία για τις Ψηφιακές Δεξιότητες & την Απασχόληση