Στο πλαίσιο ενδυνάμωσης των υπηρεσιών του ΟΑΕΔ, ενσωματώθηκε πλήρως το ευρωπαϊκό σύστημα Ταξινόμησης Δεξιοτήτων/Ικανοτήτων, Προσόντων και Επαγγελμάτων / ESCO.
Η Ευρωπαϊκή Ταξινόμηση Δεξιοτήτων/ Ικανοτήτων, Προσόντων και Επαγγελμάτων/ESCO διαμορφώθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συντάσσεται με τη στρατηγική “Ευρώπη 2020. Προσδιορίζει και κατηγοριοποιεί δεξιότητες, ικανότητες, προσόντα και επαγγέλματα που έχουν σχέση με την αγορά εργασίας, με την εκπαίδευση και την κατάρτιση της ΕΕ. Η πρώτη πλήρης έκδοσή του (ESCO v1) δημοσιεύθηκε το 2017 ενώ πλέον διατίθεται σε 27 γλώσσες καλύπτοντας έως σήμερα 2.942 επαγγέλματα και 13.485 δεξιότητες-ικανότητες. Αναφορικά με τον κλάδο της Ψηφιακής Τεχνολογίας, το ESCO καλύπτει επαγγελματικές ειδικότητες όπως: αναλυτές λογισμικού, σχεδιαστές πληροφοριακών συστημάτων, σχεδιαστές δικτύων.
Επισημαίνεται ότι το εργαλείο ESCO υιοθετείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και διατίθεται δωρεάν από τον ΟΑΕΔ μέσω του έργου «MATCHING». Το έργο «MATCHING» (Mapping Arrangements and Transcoding CHange IN Greece) χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία (EaSI) και περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επιτυχή ενσωμάτωση του συστήματος ESCO από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, όπως για παράδειγμα:
(α) την εκπαίδευση των συμβούλων EURES, των εργασιακών συμβούλων και του ευρύτερου προσωπικού του ΟΑΕΔ στη χρήση και τη λειτουργία του ESCO,
(β) τη δικτύωση με τους εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς που σχετίζονται με το συγκεκριμένο πεδίο,
(γ) την υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μέσω ημερίδων, εργαστηρίων και ψηφιακού υλικού
Πλεονεκτήματα από την υιοθέτηση του εργαλείου ESCO:
Το ESCO θα ενισχύσει τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ καθώς θα επιτρέψει την σύνδεση αναζητούντων εργασία και θέσεων εργασίας. Οι αναζητούντες εργασία θα κατανοούν καλύτερα τις θέσεις εργασίας, καθώς αυτές θα περιγράφονται με μεγαλύτερη ακρίβεια και λεπτομέρεια. Παράλληλα, οι εργοδότες θα επεξεργάζονται καλύτερα την προσφορά θέσεων εργασίας και θα αναγνωρίζουν ορθότερα τις δεξιότητες των υποψηφίων.
Επίσης, το ESCO θα διευκολύνει τους φορείς εκπαίδευσης/κατάρτισης να κατανοούν τις δεξιότητες που χρειάζεται η αγορά εργασίας. Θα διευκολύνει την έρευνα και την ανάλυση των τάσεων και αναγκών της αγοράς εργασίας (ως προς τα επαγγέλματα και τις δεξιότητες) και, κατά συνέπεια, την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μέτρων για την απασχόληση.
Τέλος, θα ενθαρρύνει την καλύτερη σύνδεση των αγορών εργασίας και προώθηση της επαγγελματικής κινητικότητας μεταξύ των χωρών της ΕΕ μέσω της των υπηρεσιών.
Η υιοθέτηση του εργαλείου ESCO εντάσσεται στο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών που παρέχει ο ΟΑΕΔ προς τους πολίτες. Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το έργο του ΟΑΕΔ ESCO Matching, μπορείτε να επισκεφτείτε βρείτε στον σύνδεσμο: https://www.oaed.gr/esco-matching.